Mandatul șefului Statului Major al Apărării, militarul cu rangul cel mai înalt din armată, va fi de 5 ani, arată modificările care se vor face la Legea de organizare și funcțioare a MApN, act normativ care datează din 2006.
Până acum, mandatul șefului SMAp era de 4 ani, cu posibilitatea de prelungire până la un an, dar Curtea Constituțională a declarat neconstituțională această prevedere.
MApN va putea, conform noilor atribuții, să facă demersurile ”necesare pentru încheierea tratatelor din domeniul apărării, a înțelegerilor tehnice cu forțele armate străine, precum și a altor documente de cooperare cu partenerii externi”. Actuala lege conține sintagma: ”întreprinderea demersurilor necesare pentru încheierea tratatelor la nivel departamental și a înțelegerilor tehnice în domeniul apărării”.
Între noile atribuții ale MApN vor figura:
- asigurarea, gestionarea și utilizarea eficientă a pozițiilor orbitale atribuite României prin acorduri internaționale pentru sateliți cu utilizare militară
- organizarea și desfășurarea activităților specifice pe linia aplicării prevederilor actelor internaționale la care România este parte cu privire la controlul armamentelor
- planificare, organizarea, conducerea și executarea operațiunilor de evacuare a non-combatanților din zonele de conflict sau extragerea și evacuarea cetățenilor români din străinătate aflați în pericol (de SMAp, în coordonare cu MAE)
De asemenea, MApN, prin structurile sale desemnate, va fi Autoritate națională în domeniul Controlului Armamentelor și Verificării și autoritate națională în domeniul infrastructurii subterane de anvergură.
Prin noua lege, SMAp legătura cu forțele armate străine pe teritoriul României și secretariatul tehnic al Comisiei interministeriale pentru legătura cu forțele armate străine.
Modificările Legii 346 mai prevăd că armata poate prelucra date biometrice ale cetățenilor străini care reprezintă sau ar putem reprezenta un risc pentru îndeplinirea misiunilor, în misiunile de pe teritoriul național în timpul stărilor excepționale sau în misiunile externe.