Thales: Securitatea cibernetică a schimbat modul în care companiile proiectează noi obiecte
În condițiile în care lumea este tot mai conectată, securitatea cibernetică a devenit al treilea element esențial de care companiile țin cont atunci când proiectează noi obiecte sau servicii, a declarat Bernhard Quendt, vicepreședinte și șeful departamentului de dezvoltare tehnologică la grupul Thales.
„Până acum câțiva ani când un obiect era proiectat, acesta se făcea având în vedere două elemente principale: funcționalitatea practică și designul, adică uzabilitate și estetică. Acum, într-o lume din ce în ce mai conectată, avem un al treilea element fundamental, securitatea cibernetică”, a afirmat Quendt, în cadrul Thales Media Day, un eveniment dedicat discuțiilor despre provocările în domeniul securității cibernetice.
În acest sens, Quendt a atras atenția că atacurile cibernetice asupra sistemelor autonome controlate de inteligența artificială devin o tendință majoră în domeniul securității cibernetice.
La rândul său, Christine Caviglioli, vicepreședinte Automotive & Mobility Services la Thales, a explicat că și transporturile trec prin această transformare, în condițiile în care sectorul este vizat tot mai des hackeri, care profită de faptul că sistemele de transport moderne sunt din ce în ce mai conectate la rețele de Internet.
„Mașinile nu mai pot fi imaginate ca obiecte individuale controlate de șofer. Ele se transformă în instrumente extrem de digitalizate, capabile să interacționeze cu mediul și conectate între ele. Ele fac din ce în ce mai mult parte dintr-un ecosistem complex”, a explicat Caviglioli.
De altfel, potrivit reprezentanților Thales, în ultimele 12 luni, numărul atacurilor cibernetice a crescut cu 150%, în mare parte din cauza efectelor pandemiei și a digitalizării din ce în ce mai rapide a societății moderne.