Cinci lecții oferite Armatei SUA de poticnirile Rusiei în Ucraina, în viziunea unui oficial de la Pentagon
Invazia Ucrainei de către Rusia le-a oferit liderilor armatei americane câteva lecții despre viitorul războiului, de la modul de a comanda trupele la securizarea comunicațiilor și până la protejarea forțelor împotriva dronelor, a indicat secretarul armatei SUA, Christine Wormuth, citată portalul Breaking Defense.
„În fiecare zi, în timp real, examinăm foarte mult ce se întâmplă în Ucraina, ce vedem că se întâmplă cu armata rusă și încercăm să culegem cât mai multe lecții referitoare la ceea ce credem că înseamnă pentru armată în viitor”, a explicat Wormuth.
Liderii de la Pentagon au indicat că eforturile masive de modernizare ale armatei SUA – care au precedat invazia rusă și variază de la elicoptere la comunicații securizate – au fost validate de conflict.
În acest context, Wormuth a prezentat cinci aspecte majore care, în viziunea Armatei SUA, s-au evidențiat în cele peste 100 de zile de conflict.
Leadershipul pe câmpul de luptă contează
Wormuth a explicat că eșecurile militare ale Rusiei în Ucraina evidențiază importanța conducerii, instruirii și disciplinei. Armatei ruse îi lipsește un corp solid de subofițeri, care sunt lideri importanți în unitățile din armata americană. De asemenea, mulți soldați ruși din Ucraina sunt recruți, care tind să fie slab pregătiți.
„Cred că atrocitățile teribile asupra civililor comise de unii dintre militarii ruși sunt cauzate în mod direct de lipsa de pregătire și disciplină de care par să sufere”, a afirmat oficialul de la Pentagon.
Wormuth a subliniat că subofițerii sunt „coloana vertebrală” a armatei și rolul lor oferă „Statelor Unite un avantaj competitiv foarte semnificativ”.
Oficialul american a adăugat că liderii militari ruși de rang superior au dificultăți în a delega sarcinile pe câmpul de luptă către comandanții de nivel inferior, ceea ce poate paraliza acțiunile tactice și poate pune în pericol ofițerii superiori – doisprezece generali ruși au fost uciși până acum în Ucraina, parțial pentru că se aflau aproape de linia frontului pentru a coordona trupele.
Pe de altă parte, delegarea sarcinilor este un punct forte al armatei SUA, a subliniat Wormuth.
„Logistică, logistică, logistică”
Pe tot parcursul conflictului, armata rusă a întâmpinat dificultăți în ceea ce privește transportul echipamentului în teatrul de operații – un aspect deosebit de jenant, având în vedere locația Ucrainei la granița de vest a Rusiei – subliniind importanța lanțului logistic în conflictele prelungite.
„Rușii au arătat o deficiență notabilă și oarecum surprinzătoare în acest domeniu”, a explicat Wormuth.
Conflictul a servit ca un memento că lanțul logistic va fi un factor cheie într-un potențial conflict, în special în imensa zonă Indo-Pacifică.
„Acesta este unul dintre motivele, de exemplu, din cauza căruia investim în ambarcațiuni modernizate, astfel încât să putem transporta proviziile și personalul în Pacific, unde distanțele sunt incredibil de mari”, a spus ea.
Mascarea semnăturii electronice și pericolul utilizării telefoanelor mobile
O altă problemă curioasă cu care se confruntă rușii în Ucraina vizează comunicațiile, fiind semnalate inclusiv cazuri de soldați care și-ar fi folosit propriile telefoane mobile. De fiecare dată când se întâmplă acest lucru, îi oferă unui adversar ocazia de a-l ținti, a explicat Wormuth.
În ultimii ani, în cadrul eforturilor sale de modernizare, Armata SUA a lucrat cu sârguință pentru a masca semnalele electronice ale posturilor de comandă.
Armata își modernizează rețeaua cu o varietate de instrumente pentru a reduce capacitatea adversarului de a localiza trupele folosind senzori din spectrul electromagnetic. Wormuth a subliniat că problemele cu care se confruntă Rusia au demonstrat importanța acestui domeniu.
„Va trebui să examinăm cum putem reduce semnăturile – semnăturile unitățile noastre – cât mai mult posibil, deoarece câmpul de luptă al viitorului va fi foarte transparent”, a explicat ea.
În plus, Wormuth a indicat că și armata SUA trebuie să ia în considerare omniprezența telefoanelor mobile în rândul soldaților americani.
Apărarea împotriva dronelor
Conflictul din Ucraina a demonstrat eficiența sistemelor aeriene fără pilot în ceea ce privește misiunile de recunoaștere, atac la sol și dirijarea artileriei. Forțele ucrainene au utilizat cu mare succes dronele Bayraktar TB2 de fabricație turcă.
Armata SUA studiază de mai mulți ani amenințarea reprezentată de drone – în mod special după conflictul din Nagorno-Karabah. Generalul James McConville, șeful Statului Major al Armatei SUA, a echivalat dronele cu dispozitivele explozive improvizate care au ucis numeroși militari americani în Irak și Afganistan.
„Dronele și alte sisteme fără pilot vor reprezenta o provocare semnificativă pentru noi. Din nou, este o parte din motivul pentru care studiem căile de modernizare a sistemului nostru de apărare antiaeriană și antirachetă”, a spus Wormuth.
Asigurarea unui stoc suficient de muniție și armament
De la începutul conflictului din Ucraina, armata SUA a trimis în Ucraina arme în valoare de câteva miliarde de dolari, inclusiv Javelin și Stinger. De atunci, liderii armatei și industria apărării au lucrat pentru a completa stocurile de muniții.
„Ucraina subliniază importanța menținerii bazei industriale și a stocurilor de muniție”, a spus Wormuth. „Munițiile vor fi foarte importante în viitor, mai ales dacă intrăm într-un conflict prelungit”, a adăugat ea.
Războiul a adus în discuție și potențialul unei prezențe permanente a militarilor americani în Europa pentru a descuraja acțiunile ostile ale Rusiei. „Miezul discuției în acest moment este despre cel mai bun și mai eficient mod de descurajare”, a afirmat Wormuth, pentru think tank-ul Atlantic Council.