Delegații militare din Serbia și Germania au asistat în România la testele pentru integrarea rachetelor SPIKE pe elicopterul H145M
Reprezentanți ai forțelor armate și ai ministerelor Apărării din Serbia, Germania și Macedonia de Nord au asistat, la invitația Airbus, la trageri de luptă cu rachete antitanc SPIKE ER2 lansate de un elicopter multirol ușor H145M, în cadrul unei demonstrații în poligonul Cincu din România.
Evenimentul, intitulat „H-145M Firing Demo Days România”, a avut ca scop examinarea efectului lansării rachetelor antitanc SPIKE ER2 asupra elicopterul H-145M și identificarea direcțiilor de dezvoltare a acestei platforme aeriene, care este proiectată să îndeplinească o varietate de cerințe pe câmpul de luptă, se arată într-un comunicat emis de Ministerul Apărării de la Belgrad, pe 27 mai.
Potrivit portalului polonez Defence24, la eveniment au luat parte și oficiali din țara gazdă, inclusiv din cadrul Ministerului române al Apărării.
Prezența delegației militare de la Belgrad la eveniment a oferit experților sârbi o perspectivă directă asupra efectelor celei mai recente versiuni a rachetelor antitanc SPIKE ER2, versiune cu rază extinsă la 10-16 kilometri. Fabricate de compania israeliană Rafael Advanced Defense Systems, rachetele SPIKE sunt utilizate de țări din întreaga lume, inclusiv România.
Așa cum am relatat anterior, prima tragere de luptă cu rachete Spike ER2 de la bordul H145M a avut loc în ianuarie 2022, la același poligon din România. Integrarea și certificarea completă a acestui tip de arme urmează să fie finalizate în acest an.
Delegația sârbă și reprezentanții Airbus au discutat despre stadiul proiectului H145M pentru nevoile Forțelor Armate Sârbe, în special posibilitatea de a înarma aceste elicoptere cu rachete ghidate, de fabricație autohtonă sau străină, și de a le îmbunătăți nivelul de protecție.
Constance Pinsdorf, o reprezentanta a grupului Airbus, a subliniat că grupul european a ales SPIKE pentru H145M ca urmare a interesului numeroșilor clienți care au deja astfel de rachete integrate pe alte platforme sau intenționează să le introducă în serviciu. Elicopterul H145M poate transporta până la opt rachete SPIKE ER2.
Rachetele Spike-ER2 (rază extinsă) lansate de pe platformele terestre pot atinge o rază de acțiune de 10 km, iar în cazul lansării de pe o platformă aeriană, precum un elicopter, pot lovi ținte la o distanță de până la 16 km
De asemenea, prezentarea a dezvăluit și alte potențiale planuri de dezvoltare pentru H145, precum capacitatea de a controla sisteme aeriene fără pilot (MuM-T – Man Unmanned Teaming); utilizarea de noi sisteme de protecție, cum ar fi, de exemplu, contramăsuri active (fumigene), dar și integrarea în sistemele de comandă și control de nivel superior, cu ajutorul unor capabilități îmbunătățite de schimb de date.
Potrivit jurnaliștilor de la portalul polonez Defence24, Airbus plănuiește să efectueze teste în domeniul cooperării între H145M și vehicule aeriene fără pilot, ca parte a capabilităților MUM-T.
Producția unei versiuni îmbunătățite a elicopterului, care urmează să fie livrat Serbiei, este în curs de desfășurare. Aceasta dispune de un rotor mai modern, care oferă o manevrabilitate sporită, dar și un sistem îmbunătățit de navigație-atac H-Force H3. Această versiune este, de asemenea, pregătită pentru a fi propusă Forțelor Armate ale SUA (versiunea Lakota B).
H-145M este un elicopter de luptă multirol, capabil să îndeplinească diverse tipuri de misiuni, precum evacuare medicală, transport tactic aerian, stingere a incendiilor, recunoașterea armată, atac sau chiar comandă și control. Conform Airbus, H145M are aproximativ 80 la sută din capabilitățile elicopterelor moderne de atac la o treime din prețul lor.
H145M poate fi dotat cu o varietate de sisteme de misiune și armament, inclusiv un tun montat pe ușă și capacitate de armare externă, sisteme C4I precum și avionică militară pentru comunicații, navigație și managementul zborului, dar și rachete antitanc aer-sol sau rachete aer-aer Mistral.
Aparatul a fost selectat de forțe armate din Ungaria (20), Germania (15), Serbia (9), Thailanda (5), Luxemburg (2). De asemenea, Armata SUA a comandat peste 400 de elicoptere ușoare Lakota UH-72, varianta militarizată a elicopterului EC145.
H145M completează, împreună cu H215M, oferta Airbus Helicopters pentru Forțele Armate Române. Grupul european și-a exprimat dorința să producă la Ghimbav varianta militarizată a aparatului H215M, atât pentru Forțele Armate Române, cât și pentru clienți internaționali.
În luna martie 2021, Airbus Helicopters și IAR Brașov au semnat un acord de Cooperare Industrială în vederea modificării elicopterului ușor H145M pentru misiuni de atac pentru Forțele Armate ale României. Fuzelajul elicopterului urmează să fie fabricat în Germania, iar în țara noastră urmează să fie modificat prin instalarea echipamentelor militare solicitate de partea română.