Transnistria susține că „unirea Moldovei cu România a avut deja loc” și pledează pentru un așa-zis „divorț civilizat între Moldova și Transnistria”
Teritoriul Republicii Moldova „este stăpânit și controlat de NATO”, acuză Vitali Ignatiev, autoproclamat ministrul de externe al regiunii separatiste Transnistria, care a adăugat că „unirea Moldovei cu România a avut deja loc”, astfel că cea mai realistă opțiune este „divorțul civilizat dintre Moldova și Transnistria”.
„Teritoriul Republicii Moldova este stăpânit și controlat de NATO. Neutralitatea militaro-politică declarată a Moldovei este o ficțiune – există deja trei centre NATO permanente în Republica Moldova, din moment ce 2006 a fost implementat un plan individual de acțiune pentru parteneriatul Moldova-NATO, actualizat pentru 2022-2023. Conform planului de dezvoltare a armatei naționale a Republicii Moldova pentru 2020-2030, se realizează o tranziție activă către a doua etapă a modernizării complete conform standardelor NATO”, a spus Ignatiev, citat de agenția de știri TASS.
Vorbind despre apelurile unor politicieni moldoveni la unirea cu România, Ignatiev a remarcat că „de facto, așa-numita unire (reîntregire) a Moldovei și României a avut deja loc, cel puțin la nivel militar-politic, social-educațional și juridic, și rămâne să soluționăm literalmente câteva formalități finale”. În mod oarecum surprinzător, oficialul transnistrean a recunoscut că România și Moldova sunt „două state românești”.
Potrivit oficialului pro-rus, „pe fundalul dezvoltării dinamice a proceselor globale și regionale, inclusiv a integrării strategice moldo-române, cea mai realistă opțiune pentru încheierea conflictului [transnistrean] este divorțul civilizat dintre Moldova și Transnistria”.
În același timp, Ignatiev a afirmat că „este extrem de important ca orice proiect să fie implementat exclusiv prin mijloace pașnice, pe baza unui mandat emis de popor”.
Afirmațiile oficialului prorus nu sunt însoțite de dovezi credibile care să susțină acuzațiile grave lansate de el.
Regimul de la Tiraspol este complet dependent de Moscova, atât politic, cât și militar și economic, astfel că liderii transnistreni au acționat constant împotriva acțiunilor Chișinăului de apropiere de Occident. Liderii transnistreni lansează regulat acuzații fantasmagorice despre așa-zisul expansionism românesc în încercarea de a sădi frică în sânul propriei populații.
În regiunea separatistă este prezent și un contigent de militari ruși, al cărui scop pare să fie mai degrabă acela de a garanta existența regimului separatist pro-rus de la Tiraspol și de a bloca o potențială unire a Republicii Moldova cu România. De altfel, în anul 2020, un fost lider al insurgenților proruși din Ucraina, Igor Strelkov/Girkin, a afirmat că, în cazul în care Moscova și-ar retrage forțele din Transnistria, trupele Chișinăului ar elibera regiunea separatistă în doar două zile, iar acest lucru ar permite unirea Republicii Moldova cu România.
Declarația fără temei a autoproclamatului ministru de externe al regiunii separatiste Transnistria survine la doar câteva zile după ce un general rus a afirmat că Moscova vrea să ocupe sudul Ucrainei pentru a crea un culoar terestru spre regiunea separatistă din Republica Moldova, unde ar fi fost înregistrate „fapte de oprimare a populației rusofone”.