ApărareȘtiri

Germania va trimite Ucrainei sisteme antiaeriene autopropulsate Flakpanzer Gepard

Germania a anunțat că va trimite Ucrainei sisteme antiaeriene autopropulsate Gepard, un tip de echipament aflat și în dotarea Forțele Armate Române.

„Germania va trimite tancuri antiaeriene Gepard în Ucraina”, a transmis Ministerul Federal al Apărării de la Berlin.

Ministrul german al Apărării, Christine Lambrecht, a anunțat acest lucru în cadrul unei reuniuni ministeriale a țărilor partenere care oferă asistență Ucrainei, care se desfășoară la baza Aeriană Ramstein din vestul Germaniei, relatează Ukrinform.

Sistemul antiaerian Gepard face parte din categoria tehnicii autopropulsate blindate, cu mobilitate ridicată și timp foarte scurt de reacție, misiunea sa tactică fiind angajarea luptei atât împotriva ţintelor aeriene care atacă prin surprindere, la joasă înălțime, cu o viteză de până la 475 m/s, căt şi a țintelor terestre.

Dotat cu două tunuri Oerlikon calibru 35 mm, care au o rază efectivă de 5500 de metri și o cadență de tragere de 1,100 proiectile/minut, Gepard dispune de radar de cercetare şi însoțire şi nu necesită calare pentru executarea tragerilor din mers cu sau fără opriri.

De asemenea, complexul antiaerian are în compunere o serie de instalaţii specializate, precum cele de vedere pe timp de noapte, hidraulică de scufundare, protecție nucleară, bacterilogică şi chimică sau de fumizare, putând fi folosit în luptă în orice condiții meteorologice, ziua şi noaptea, nefiind afectat de bruiajul radioelectronic.

Sistemul Flakpanzer Gepard a fost înlocuit în armata germană de LeFlaSys Ozelot, iar zeci de vehiculele Gepard retrase din uz de germani au fost achiziționate de România sau Brazilia.

Discuțiile privind livrarea sistemelor Gepard au început de câteva săptămâni întregi. Producătorul de vehicule blindate Krauss-Maffei Wegmann (KMW) din München și-a anunțat, în urmă cu câteva săptămâni, disponibilitatea de a moderniza sistemele Gepard. Utilizate anterior de armata germană, vehiculele, fabricate de KMW în anii 1970, ar urma să fie fie livrate rapid Ucrainei, după o scurtă perioadă de revizie

Sistemele fuseseră destinate Braziliei și Qatarului, unde urmau să fie utilizate ca parte a măsurilor de securitate pentru Jocurile Olimpice de vară și, respectiv, Cupa Mondială de fotbal, potrivit revistei Spiegel, informează The Guardian.

Germania a fost criticată pentru că a refuzat să trimită armament greu în Ucraina, însă Berlinul susține că, după decenii de investiții reduse în domeniul militar, armata germană pur și simplu nu este în măsură să trimită armele grele pe care Ucraina le dorește .