InfrastructurăȘtiri

EIU: România, pe locul 60 în lume la securitate medicală/ Nicio țară nu este complet pregătită pentru o pandemie

Virusul COVID-19 (NIAID-RML/globalhealthnow.org)

(Știrea inițială a fost difuzată de Umbrela Strategică în 27 februarie)

Amenințările biologice – naturale, intenționate sau accidentale – din orice stat pot genera riscuri la adresa sănătății globale, securității internaționale și economiei mondiale, deoarece bolile infecțioase nu țin cont de frontiere, arată studiul Global Health Security (GHS) Index 2019, care mai indică faptul că România se clasează pe locul 60 în lume la securitate medicală, depășind Bulgaria și Rusia, dar la mare distanță în urma Ungariei și Serbiei.

  • România se confruntă cu probleme în ceea ce privește detectarea timpurie a epidemiilor (locul 85 din 195 de țări) și limitarea răspândirii epidemiilor (locul 98 din 195).
  • Schimbările climatice, urbanizarea și migrațiile creează condiții ideale pentru apariția și răspândirea agenților patogeni.

Studiul Global Health Security (GHS) Index avertizează că nicio țară nu este complet pregătită pentru epidemii sau pandemii. Mai mult, la nivel colectiv, pregătirea internațională în cazul unor astfel de evenimente este foartă slabă. Multe țări nu prezintă capacitățile de securitate medicală necesare pentru prevenirea, detectarea și reacționarea la apariția de focare semnificative de boli infecțioase.

Așadar, toate țările trebuie să acorde prioritate capacităților necesare pentru a preveni, detecta și reacționa în mod rapid la situațiile de urgență în domeniul sănătății publice. Toate țările trebuie, de asemenea, să fie transparente în ceea ce privește capacitățile lor, pentru a putea garanta vecinilor lor că pot împiedica posibilitatea ca un focar să se transforme într-o catastrofă internațională, se arată în raport.

Studiul, care analizează sistemele medicale din 195 de țări, este un proiect al Inițiativei pentru Amenințări Nucleare (NTI) și Centrului pentru Securitate Sanitară de la Universitatea Johns Hopkins, și a fost realizat de The Economist Intelligence Unit (EIU).

Schimbările climatice, urbanizarea și migrațiile creează condiții ideale pentru apariția și răspândirea agenților patogeni. De asemenea, țările se confruntă cu o amenințare tot mai mare legată de potențiala eliberare accidentală sau deliberată a unui agent patogen mortal, care ar putea provoca și mai multe victime decât o pandemie apărută în mod naturală.

Studiul se bazează în totalitate pe informații din surse publice: date emise de autoritățile din țara respectivă sau informații publicate de organizațiile internaționale.

Echipa care a realizat studiul a lucrat împreună cu un comitet consultativ, format din 21 de experți din 13 țări, pentru a crea un cadru detaliat și complet, ce cuprinde 140 de întrebări, organizate în 6 categorii, 34 de indicatori și 85 de sub-indicatori pentru a evalua capacitatea unei țări de a preveni și reacționa la epidemii și pandemii.

Scorul mediu general la nivel general este de 40,2 din maxim 100 de puncte, iar în cazul țărilor dezvoltate, punctajul mediu a fost de 51,9.

Pe primul loc în top se clasează Statele Unite cu 83,5 de puncte, la distanță semnificativă de locul al doilea – Marea Britanie (77,9 puncte). Pe locurile următoare se clasează Olanda (75,6 puncte); Australia (75,5 puncte); și Canada (75,3 puncte).

Studiu de caz România (Sursa: Global Health Security Index 2019)

România ocupă locul 60 din 195 de țări, având un scor de 45,8 puncte. Dintre vecinii României, Ungaria ocupă cel mai înalt loc în clasament – poziția 35 (cu 54,0 puncte). Serbia este pe locul 41 (cu 52,3 puncte); Bulgaria pe 61 (cu 45,6 puncte); Moldova pe 78 (cu 42,9 puncte), iar Ucraina pe poziția 94 (cu 38,0 puncte)

Țara noastră surclasează și Rusia, care a obținut 44,3 puncte și ocupă poziția 63 la nivel mondial.

Conform studiului, România se confruntă cu probleme serioase în privința categoriilor: detectare timpurie și raportare în cazul epidemiilor de interes internațional (locul 85 din 195); și reacție rapidă și contracararea răspândirii epidemiilor (locul 98 din 195).

Raportul trage un semnal de alarmă în contextul în care în epidemia cu o nouă tulpină de coronavirus (denumirea OMS: COVID-19), izbucnită în orașul Wuhan, China, s-a răspândit în zeci de țări din întreaga lume, numărul deceselor depășind 2.800, iar cel al persoanelor infectate a trecut de 82.000. De asemenea, miercuri a fost raportat primul caz de coronavirus în România.

Bilanțul epidemiei de coronavirus COVID-19 pe 27 februarie (Sursa: Global Cases by Johns Hopkins CSSE)