Serbia este interesată să cumpere Rafale din Franța, în loc de avioane de luptă din Rusia
Serbia este interesată să achiziționeze până la 12 avioane de luptă Dassault Rafale din Franța, care ar permite Belgradului să își modernizeze flota, formată din avioane rusești MiG-29 și aparate mai vechi de fabricație iugoslave Soko J-22 Orao (varianta locală a IAR-93) și Soko G-4 Super Galeb, relatează publicațiile La Tribune și Danas.
Inițial, discuțiile s-au concentrat pe achiziția a șase aeronave, apoi în cele din urmă s-a ajuns la 12. Francezii de la Dassault Aviation ar fi prezentat Serbiei o ofertă la începutul lunii martie.
Potrivit presei sârbe, președinții celor două țări, Aleksandar Vučić și Emanuel Marcon, au discutat recent despre situația actuală din Europa pe fondul războiului din Ucraina, dar și despre achiziția unei escadrile întregi de avioane de luptă din Franța.
Serbia ar putea deveni astfel a treia țară europeană care cumpără Rafale, după Grecia, care a semnat un contract pentru achiziția a 12 avioane noi și 12 second-hand, și Croația, care a luat 12 aparate Rafale second-hand.
„Rafale este un avion remarcabil, aș dori dacă se poate să cumpărăm unele noi”, a spus Vucic, într-un interviu acordat postului sârb TV Prva, în decembrie.
Belgradul a rămas singurul aliat al Moscovei în Balcani, iar țara vecină s-a înarmat în ultimii ani cu echipamente militare din Rusia (avioane MiG-29, sisteme Pantsir, tancuri T-72 și vehicule blindate), amplificând temerile privind posibilitatea declanșării unui nou război în regiune.
Potențiala tranzacție să indice că președintele sârb Alexander Vucic, proaspăt reales în funcție, caută alte opțiuni politice și militare în condițiile în care Rusia a devenit aproape complet izolată în Europa în urma agresiunii asupra Ucrainei.
În contextul invaziei Moscovei în Ucraina și a sancțiunilor occidentale, industria miliară din Rusia a pierdut sau riscă să piardă o serie de contracte cu țări ca Egipt sau India.
Totodată, decizia Serbiei de a alege Rafale ar putea avea legătură și cu faptul că principalul rival regional al Belgradului, Croația, a cumpărat același tip de aeronave, lucru care ar putea asigura permite Zagrebului să domine spațiul aerian în cazul unui conflict.