Olanda și Germania trimit sisteme Patriot în Slovacia, în locul complexului de rachete antiaeriene S-300 transferat Ucrainei
La cererea NATO, Olanda și Germania vor trimite în Slovacia un număr de trei sisteme de apărare aeriană Patriot pentru a înlocui complexul de rachete antiaeriene S-300P pe care Bratislava îl va transfera Ucrainei, a anunțat Ministerul olandez al Apărării, relatează agențiile Reuters și Interfax-Ucraina.
“Germania și Olanda vor desfășura sisteme de apărare aeriană Patriot în zona bazei aeriene Sliac din centrul Slovaciei. Astăzi, a fost luată decizia finală ca sistemele să fie dislocate. Sunt concepute pentru a spori capacitățile de descurajare ale aliaților și pentru a proteja teritoriul Slovaciei și locuitorii săi de orice amenințare cu rachete. Slovacia se învecinează cu Ucraina. Sistemele de apărare aeriană Patriot vor fi în serviciu de la mijlocul lunii aprilie”, au transmis autoritățile olandeze.
Germania va trimite două sisteme Patriot, în timp ce olandezii vor disloca unul singur.
Joi, ministrul slovac al Apărării, Yaroslav Nad, în cadrul unei conferințe de presă alături de omologul său american, Lloyd Austin, a declarat că Bratislava va transfera Ucrainei singurul său sistem de apărare antiaeriană S-300, de fabricație sovietică, dacă Slovacia va primi un înlocuitor.
Surse citate de jurnaliștii CNN au indicat că Statele Unite și aliații NATO au trimis Ucrainei o serie de sisteme de apărare aeriană de origine sovietică, cum ar fi tip 9К33 Osa (denumire NATO: SA-8 Gecko), S-300P (SA-10 Grumble), S-300V (SA-12 Gladiator) și 9К34 Strela-3 (SA-14 Gremlin).
Nu se cunoaște ce țări au decis să transfere Ucrainei astfel de echipamente, dar singurele țări NATO care dispun de sisteme de origine sovietică sunt Grecia (S-300PMU-1, 9K33 Osa), Bulgaria (S-300PMU, 9K33 Osa), România (9K33 Osa), Slovacia (S-300P) și Polonia (9K33 Osa). Diverse țări din fostul bloc sovietic dețin și sisteme antiaeriene din familia Strela, inclusiv România (CA-94, CA-95).
Ministrul de Externe de la Moscova, Serghei Lavrov, și-a manifestat nemulțumirea în această privință, susținând că sistemele de apărare antiaeriană de proveniență sovietică și rusească nu pot fi transferate în mod legal către țări terțe.
Rusia a precizat clar că orice transport de arme care intră în Ucraina va deveni o țintă legitimă pentru o operațiune specială rusă în Ucraina, care vizează eradicarea amenințărilor la adresa Federației Ruse, a declarat șeful diplomației de la Moscova.