ApărareȘtiri

VIDEO. Șase nave de desant amfibiu ale Flotei ruse de la Marea Baltică urmează să sosească în Marea Neagră

Navă rusă de desant (FOTO: The Drive)

Un detașament de șase nave de desant amfibiu al Flotei ruse de la Marea Baltică se îndreaptă spre Marea Neagră pentru a participa la exerciții pentru a participa la exerciții în bazinul pontic, a indicat Ministerul Apărării de la Moscova, potrivit agenției TASS.

Prezența navelor de desant amfibiu este de natură să amplifice tensiunile dintre Moscova și Kiev. Autoritățile de la Kiev se tem că Rusia ar putea lansa un asalt amfibiu asupra portului Odesa, cu scopul de a bloca accesul Ucrainei la Marea Neagră. Într-un astfel de scenariu, prezența acestor nave va crește capacitatea ofensivă a forțelor ruse din regiunea pontică.

“În prezent, echipajele navele mari de debarcare Korolev, Minsk și Kaliningrad se află în Dardanele. Navele de debarcare Pyotr Morgunov, Georgy Pobedonosets și Olenegorskiy Gornyak vor trece prin strâmtorile Mării Negre în ziua următoare”, a transmis marți Ministerul Apărării de la Moscova.

Detașamentul de nave a părăsit Marea Baltică la mijlocul lunii ianuarie, a înconjurat Europa pe la vest și sud, andocând la începutul lunii curente în portul Tartus din Siria, pentru alimentare și aprovizionare.

Gruparea navală rusă cuprinde cinci nave din clasa Ropucha Proiect 775, fiecare putând transporta până la zece tancuri și 340 de militari, și o navă din clasa Ivan Gren, ce poate transporta 13 tancuri și aproximativ 300 de militari.

Ministerul Apărării de la Moscova a transmis că navele vor participa la exerciții cu scopul exersării acțiunilor necesare pentru a proteja interesele naționale rusești în mediul maritim și pentru a contracara amenințările militare. Exercițiile se vor desfășura în apele mărilor adiacente teritoriului Rusiei, precum și în zone maritime importante din punct de vedere operațional.

Pe lângă navele de desant, Rusia a adus în Marea Mediterană și două crucișătoare din clasa Slava: Mareșal Ustinov și Varyag, provenite de la Flota rusă a Nordului, respectivă Flota rusă din Pacific. Astfel, în acest moment sunt prezente două crucișătoare rusești în Marea Mediterană și unul în Marea Neagră.