Kremlin: Activitatea navelor NATO în Marea Neagră este un motiv de îngrijorare pentru Vladimir Putin
Activitatea forțelor NATO în bazinul Marea Neagră este un motiv de îngrijorare pentru președintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunțat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenția de știri TASS.
„Este absolut o chestiune de îngrijorare a lui și [Vladimir Putin] a vorbit despre asta”, a răspuns oficialul rus, după ce a fost întrebat de jurnaliști despre atitudinea liderului de la Kremlin față de prezența în bazinul pontic a trei nave militare americane care participă la exerciții multinaționale alături de țările aliate și partenere NATO din regiune.
Astfel de acțiuni în apropierea granițelor Federației Ruse sunt un motiv și necesită o atenție sporită și măsuri de precauție sporite, așa cum au afirmat anterior președintele și ministrul Apărării, a completat Peskov.
Potrivit Ministerului Apărării de la Moscova, exercițiile neprogramate ale Statelor Unite și ale aliaților săi în Marea Neagră, în apropierea frontierelor Rusiei, sunt acțiuni agresive care reprezintă o amenințare la adresa securității regionale.
Deși Moscova a indicat în repetate rânduri că este deranjată de eforturile NATO de consolidare a securității aliaților din regiunea pontică, situația din teren arată o superioritate militară covârșitoare a Rusiei în această zonă, surclasând forțele cumulate ale tuturor celorlalte țări de la Marea Neagră. În urma anexării regiunii Crimeea, Rusia a poziționat acolo sisteme Anti-Acces/Interdicție zonală (Anti Acces/Area Denial – A2AD) – radare (Monolit-B), sisteme de război electronic, sisteme antiaeriene/antirachetă (S-400, S-300) și antinavă (Bastion, Bal) – ce permit Rusiei să monitorizeze, și în caz de conflict să controleze, cea mai mare parte a bazinului Mării Negre, dincolo de apele teritoriale rusești. În acest context, NATO susține că a trebuit să-și consolideze prezența în regiunea pontică din cauza agresivității Rusiei în această zonă.