ApărareȘtiri

SUA îndeamnă aliații NATO să elimine restricțiile privind exportul de armament letal către Ucraina

Lansator antitanc Javelin (US Army)

Statele Unite îndeamnă aliații și partenerii NATO să elimine restricțiile privind exportul de armament letal către Ucraina, a declarat Laura Cooper, adjunct al Secretarului Apărării din SUA, motivând că Ucraina ar trebui să poată achiziționa echipamentul militar necesar pentru propria apărare.

“Primul lucru pe care aș dori să-l menționez este că aș vrea să văd că toți aliații elimină restricțiile privind furnizarea de ajutor letal de apărare” către Ucraina, a declarat oficialul american, citat de agenția de știri Ukrinform.

“Avem o serie de aliați care au aceste restricții – unii dintre ei impun restricții referitoare la programele lor de sprijin de securitate, dar unii au și restricții privind vânzările”, a completat Cooper, adăugând că este de părere că “Ucraina ar trebui să poată cumpăra capacitățile de care are nevoie pentru a se apăra”.

Laura Cooper, care a a făcut aceste afirmații în cadrul evenimentului online „Eforturile de securitate și apărare ale SUA în regiunea Mării Negre” găzduit de Center for Strategic and International Studies, a subliniat că Washingtonul va continua să ofere Ucrainei sprijinul de care are nevoie pentru a se apăra, menționând în acest sens că SUA au furnizat armatei ucrainene sisteme antitanc Javelin, nave de patrulare și echipament medical.

Declarațiile oficialului american par să vizeze în special Germania, care a refuzat să export armament către Ucraina motivând că războiul din estul țării „poate fi rezolvat doar prin mijloace politice”. Și președintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat recent Berlinul pentru că a refuzat să ofere asistență militară Ucrainei, indicând că țara sa ar fi interesată să achiziționeze puști, echipamente radio și vehicule blindate din Germania.

Pe de altă parte, România se numără printre țările NATO care și-au manifestat disponibilitatea de a colabora cu Ucraina în planul achiziției, furnizării, reparației sau modernizării echipamentului militar, în baza unui acord bilateral privind cooperarea în domeniul tehnico-militar, semnat în septembrie 2020.

Statele Unite și NATO au început să se concentreze mai mult asupra securității în Marea Neagră abia după anexarea Crimeei de către Rusia în 2014. Țările aliate și partenere NATO din zona pontică se simt amenințate de militarizarea peninsulei Crimeea, de prezența militară continuă a Rusiei în Abhazia și Transnistria, de blocada militară a Mării Azov și de incidentele maritime regulate. Pe de altă parte, Rusia susține că prezența americană în regiunea pontică are un efect destabilizator.