Rusia susține că NATO și-a intensificat activitatea în România cu scopul transformării Mării Negre într-o arenă de confruntare
Ministrul adjunct de Externe al Rusiei, Alexander Grușko, a afirmat că Moscova observă o intensificare a activității NATO în România și Bulgaria cu scopul transformării Mării Negre într-o arenă de confruntare. Pe de altă parte, alianța transatlantică susține că a trebuit să-și consolideze prezența în regiunea pontică din cauza agresivității Rusiei în această zonă.
“Acum au ocupat regiunea Mării Negre. Observăm o creștere a activității pe teritoriul Bulgariei și României. Au transformat deja Marea Baltică într-o zonă de rivalitate militară. Sunt pe cale să transforme Marea Neagră într-o arenă de confruntare militară”, a declarat oficialul, într-un interviu acordat postului de televiziune Russia-24, citat de agenția de știri Tass.
Grușko a mai afirmat că Moscova este conștientă de faptul că NATO amplasează arme în apropierea frontierelor Rusiei.
O părere similară a fost exprimată chiar joi, 21 octombrie, la o reuniune a Clubului Valdai, de către președintele rus Vladimir Putin, care a reiterat acuzațiile Moscovei potrivit cărora sistemul de apărare antibalistică Aegis Ashore de la Deveselu poate fi echipat în secret cu rachete de croazieră Tomahawk și alte arme ofensive.
„În Polonia și România s-au instalate sisteme antirachetă cu lansatoare Aegis Ashore, care pot utiliza rachete de croazieră Tomahawk. Iar acest lucru se poate face foarte ușor, cu un singur click, trebuie doar schimbat softul. Acest lucru nu va fi observat de nimeni”, a afirmat liderul de la Kremlin, citat de agenția de știri Tass.
NATO a indicat însă că sistemele antirachetă din România și Polonia au rolul de a contracara amenințări balistice venite dinspre țări precum Iranul.
Miniștrii Apărării din țările NATO au aprobat joi un plan confidențial de implementare a “Conceptului pentru descurajare şi apărare în zona euro-atlantică”, care prevede pregătirea de măsuri pentru contracararea unui atac simultan din partea Rusiei în regiunile pontică și baltică.
De asemenea, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat joi că Marea Neagră are o importanță strategică pentru alianță.
“Trei aliați NATO sunt state riverane: Turcia, România și Bulgaria și apoi, desigur, avem doi parteneri foarte apropiați, Georgia și Ucraina, și am fost martori la anexarea ilegală a Crimeei și am observat comportamentul agresiv al Rusiei în Marea Neagră”, a completat Stoltenberg, adăugând că, în aceste condiții, alianța și-a consolidat prezența în regiunii și evaluează în mod constant măsuri suplimentare, prin sporirea prezenței, sau prin creșterea capacității aliate de a desfășura rapidă de forțe în caz de necesitate.