ApărareȘtiri

SUA ar putea disloca sisteme antisubmarin în Marea Neagră în cadrul strategiei NATO de contracarare a Rusiei – analist

Submarinul Orel și fregata Severomorsk ale Marinei ruse (Saturnax, Twitter)

Statele Unite ar putea disloca unități de luptă antisubmarin în Marea Neagră pentru a urmări și contracara submarinele rusești, afirmă Kris Osborn, editor al publicației online National Interest. O astfel de inițiativă s-ar putea înscrie în planul confidențial NATO de apărare împotriva unui atac simultan din partea Rusiei în regiunile pontică și baltică.

Amenințare reprezentată de submarinele rusești a fost evidențiată de exercițiile recente desfășurate de forțele navale ruse din Marea Neagră, care au coincis cu turneul șefului Pentagonului, Lloyd J. Austin III, în regiunea pontică. Flota rusă a Mării Negre dispune de șase submarine clasa Kilo modernizată – Proiect 636.3, echipate cu rachete de croazieră Kalibr, care pot lovi ținte din zonele de coastă ale României și Bulgariei.

Potrivit datelor disponibile, Rusia dispune în Marea Neagră de șase submarine diesel-electrice din clasa Proiect 636.3 Varshavyanka, o versiune modernizată a clasei Kilo. Potrivit agenției Tass, aceste submarine sunt considerate ca fiind printre cele mai silențioase, fiind poreclite „Găuri Negre”. Navele pot dezvolta o viteză maximă în imersiune de până la 20 de noduri, au un deplasament de 4.000 de tone și un echipaj de 52 de persoane.

Echipate cu torpile, mine și rachete de croazieră Kalibr 3M54 (NATO SS-N-27 Sizzler), sunt destinate în principal misiunilor de blocare a rutelor de transport maritim și de contracarare a submarinelor inamice în ape relativ puțin adânci, cum este cazul Mării Negre.

În contextul în care regimul de la Moscova dezvoltă sisteme ofensive avansate (noi rachete balistice și de croazieră) şi desfășoară trupe şi echipamente mai aproape de frontierele NATO, miniștrii Apărării din țările aliate au aprobat joi, 21 octombrie, un plan confidențial de implementare a „Conceptului pentru descurajare şi apărare în zona euro-atlantică”, informează agenția de știri Reuters.

„Acesta este calea descurajării”, a subliniat ministrul german al Apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer, despre acest plan.

„Și este adaptat la comportamentul actual al Rusiei – vedem încălcări, în special, ale spațiului aerian deasupra statelor baltice, dar și o creștere a incursiunilor peste Marea Neagră”, a completat oficialul german, potrivit radioului german Deutschlandfunk.

Aprobarea master planului va permite elaborare de planuri regionale mai detaliate până la finalul anului 2022, a explicat un oficial american, care a adăugat că acestea vor permite alianței transatlantice să decidă ce sisteme suplimentare are nevoie și cum să-și poziționeze forțele.

În aceste condiții, pentru a contracara amenințarea reprezentată de submarinele rusești, Pentagonul ar putea disloca în Marea Neagră avioane de patrulare maritimă de tip P-8 Poseidon, elicoptere antisubmarin MH-60 Seahawk sau chiar drone echipate cu sonare tractate, afirmă Kris Osborn. De asemenea, potrivit acestuia, submarinele de atac ale Forțelor Navale ale SUA ar putea efectua misiuni clandestine de supraveghere în acvatoriul Mării Negre, operațiuni care ar încălca prevederile Convenției de la Montreux care interzice submarinelor ţărilor neriverane Mării Negre să tranziteze strâmtorile Bosfor şi Dardanele.

O altă variantă propusă pentru consolidarea măsurilor de descurajare a Rusiei în zona pontică ar fi echiparea Forțelor Navale Române cu submarine diesel-electrice, iar acest lucru s-ar putea realiza prin adaptarea parteneriatului AUKUS la contextul românesc, potrivit unui fost ofițer americane de marină. Acest subiect a fost abordat anterior de Umbrela Strategică, într-un articol din data de 7 octombrie

Forțele Navale Române dispun de capacități limitate de detecție și supraveghere antisubmarin cu rază lungă de acțiune, rezumându-se la cele trei elicoptere Puma Naval, care pot lansa balize hidro-acustice, pentru descoperirea și clasificarea țintelor submarine.