ApărareȘtiri

Afganistan: „Badri 313”, o veritabilă unitate de elită sau doar o creație a propagandei talibane?

Unitatea talibană de elită Badri 313 (Sursa foto: Al Jazeera)

„Badri 313”, cea mai cunoscută unitate de forțe speciale a talibanilor afgani, este intens promovată de propaganda noului regim de la Kabul. Dotați cu armament american și uniforme de camuflaj, membrii unității reflectă imaginea unei armate moderne și bine echipate, în contrast cu majoritatea luptătorilor talibani care sunt înarmați cu puști Kalașnikov și poartă haine tradiționale, inclusiv turbane. Însă, întrebarea care se pune este dacă „Badri 313” este o veritabilă unitate de elită sau doar o creație a propagandei talibane.

Nu există informații oficiale despre istoria unității, însă potrivit analiștilor occidentali, unitatea a fost creat acum aproximativ cincisprezece ani, iar numele are legătură cu Bătălia de la Badr din 623, o încleștare legendară, menționată în Coran. Membrii unității „Badri 313” au fost pregătiți într-o tabără talibană ascunsă în munți și există suspiciuni că forțele de securitate pakistaneze ar fi ajutat la antrenarea unității. De asemenea, unitatea pare să aibă legături strânse cu rețeaua insurgentă Haqqani, aliată cu organizația teroristă Al-Qaida.

Se estimează că unitatea este formată din câteva mii de luptători, adaptați luptei în mediul urban, și reunește „probabil câțiva dintre cei mai bine pregătiți și mai bine echipați luptători” din Afganistan, potrivit lui Matthew Henman, cercetător în cadrul grupului de analiză Janes.

Unitatea a luptat în timpul campaniei împotriva ramurii afgane a rețelei teroriste Stat Islamic, în perioada 2017-2020, dar și în confruntările contra armatei afgane, jucând un rol central în cadrul acestor operațiuni.

Totuși, majoritatea analiștilor occidentali sunt sceptici în ceea ce privește calitatea unității comparativ cu forțele speciale din țările occidentale sau chiar cu cele din statele din regiune, precum China, India, Iran sau Pakistan. Deși echipați cu armament modern, membrii unității „Badri 313” nu au experiența necesară pentru a stăpâni zecile de tehnici de luptă ale veritabilelor unități de elită.

În anul 1993,  generalul francez Roue, directorul Serviciului de Personal Militar al Armatei Terestre a Franței, afirma că pentru a fi de elită, un militar trebuie să posede o serie de calități esențiale: etice, competență profesională, o personalitate echilibrată, capacități fizice. Iar selecția pentru unitățile de elită consacrate se face în urma unei selecții riguroase fundamentate pe calitățile menționate anterior, afirma colonelul Mihai Floca în lucrarea „Forțele de Elită ale Lumii”.

Însă este îndoielnic că talibanii, care timp de două decenii s-au ascuns în munții din Afganistan și Pakistan, dispun de capacitatea instituțională necesar pentru a selecta cu rigurozitate luptători care să fie egalii militarilor de elită din țările occidentale.

Dincolo de discuțiile privind eficiența operațională a unității, „Badri 313” pare în acest moment să fie un instrument al propagandei talibane, având rolul de a simboliza sofisticarea noului regim de la Kabul, care încearcă să prezinte imaginea unei administrații mai moderne și mai puternice comparativ cu primitivul regim taliban din perioada 1996-2001.