SRI se echipează cu noi autospeciale și echipamente pentru dezastre biologice, chimice sau nucleare (CBRNe)
Serviciul Român de Informații (SRI), prin U.M. 0466, a achiziționat autospeciale și echipamente pentru intervenție în caz de accidente sau atacuri biologice, chimice sau nucleare (CBRNe). Câștigătoarea contractului, în valoare de 75,6 milioane de lei, fără TVA (peste 15 milioane de euro) este o companie privată din Sibiu.
În data de 26 noiembrie 2020, instituția a anunțat, pe SEAP, faptul că dorește să achiziționeze autospeciale CBRNe și echipamente pentru antrenament în încăperea etanșă CBRNe. Contractul a fost atribuit, în baza unei licitații restrânse, companiei ROM TECH, pe data de 03 septembrie 2021.
Achiziția este finanțată cu fonduri ale Uniunii Europene, încadrându-se în proiectul european “Dezvoltarea facilităților de pregătire și a capabilităților de intervenție necesare gestionării situațiilor de urgență în domeniul CBRNe și pirotehnic asociat, generate de acte de rea-voință, cod SMIS 138207”.
Contractul a fost împărțit în două loturi; primul vizând achiziția de autospeciale și echipamente CBRNe, prin care se urmărește creșterea capacitații de dotare și pregătire a structurilor de intervenție, pe tot teritoriul național, în cazul dezastrelor nucleare, radiologice sau care implică substanțe periculoase, generate de acte de rea-voință. Cel de-al doilea are drept obiect achiziția unei autospeciale pentru prevenirea contaminării demnitarilor în cazul accidentelor CBRNe. Beneficiarul celui de-al doilea lot, cu o valoare de 5,4 milioane lei, este Serviciul de Pază și Protecție (SPP).
În contextul crizei sanitare provocate de pandemia de coronavirus, autoritățile române au lansat o serie de investiții în domeniul gestionării dezastrelor de natură chimică, biologică, radiologică și nucleară. Astfel, un proiect de act normativ din aprilie 2020 a dezvăluit că SRI, parteneriat cu Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, intenționează să construiască o bază de antrenament pentru intervenție în caz de dezastre CBRNe. Totodată, în Parlament se discută un proiect de lege ce prevede ca producția de echipamente de protecție CBRN să fie declarată de interes strategic național, la fel ca industria militară.
SC Rom Tech SRL, compania câștigătoare a acestui contract, a fost înființată in 1996 la Sibiu și se ocupă de comercializarea echipamentelor de analiză, inclusiv a sistemelor de detecție si protecție CBRN pe platforme fixe și mobile. Printre clienții firmei se numără Ministerul Apărării, structurile de intervenție în ca de situații de urgență, dar și Administrația prezidențială.