Rusia ar putea pregăti o blocadă navală a porturilor ucrainene de la Marea Neagră, iar pentru a realiza acest lucru ar avea nevoie să ocupe Insula Șerpilor, un fost teritoriu românesc, actualmente deținut de Ucraina, care are o importanță strategică majoră în nord-vestul bazinului pontic. Potențiala ocupație rusească a insulei ar putea paraliza economia Ucrainei.
Controlul insulei, aflată la doar 45 de kilometri de coastele României și Ucrainei, garantează accesul nestingherit către porturile ucrainene Odessa, Herson și Mikolaiv, prin care țara exportă cantități impresionante de grâne și minereuri.
Analiștii Andrew D’Anieri și Doug Klain, de Centrul Eurasiatic al organizației de reflecție Atlantic Council, susțin că blocarea rutei de transport către piețele globale ar provoca intrarea în criză a economiei ucrainene.
Deja, în urma anexării ilegale a regiunii Crimeea din 2014, Rusia a reușit să îngruneze accesul la porturile ucrainene din Marea Azov, lucru care se observă în reducerea semnificativă a traficului către aceste orașe.
Repetarea acestui scenariu în partea de vest a Mării Negre ar avea efecte nu doar asupra Ucrainei, ci ar afecta și alte țări din zonă, în primul rând România. Ocuparea Insulei Șerpilor de către Rusia ar permite Moscovei să mute sisteme de Anti Acces/Interdicție zonală (Anti Acces/Area Denial – A2AD) chiar în proximitatea unora dintre principalele baze militare ale României: Constanța și Mihail Kogălniceanu
În ultimele luni a devenit tot mai evident că Administrația de la Kiev este conștientă de importanța strategică a Insulei Șerpilor. Astfel, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat luna trecută insula, iar surse locale indică o consolidare a prezenței militare ucrainene în zonă.
Totuși, măsurile luate de Kiev s-ar putea dovedi insuficiente în fața unei ofensive de amploare a Moscovei; unii foști oficiali ucraineni estimând că Rusia ar avea nevoie de doar 5-6 ore să ocupe insula. Având în vedere superioritatea aeronavală a forțelor militare ruse, Ucraina are capacități destul de limitate de răspuns în cazul unui atac rusesc.
Insula Șerpilor a aparținut României în perioada 1878-1948, când teritoriul a fost anexat ilegal de către URSS. În anul 1991, Ucraina a moștenit Insula Șerpilor după prăbușirea Uniunii Sovietice. Între 2004 și 2009, spațiul maritim din jurul insulei a fost subiectul unei dispute între Kiev și București, diferendul fiind soluționat în favoarea României.