ApărareȘtiri

SUA după Afganistan: Puterea navală a României ar trebui consolidată pentru a compensa superioritatea Rusiei în Marea Neagră

Exercițiul naval Breeze 21, cu fregata Regina Maria în prim plan (Forțele Navale Române)

Rusiei nu i se poate permite să interpreteze în mod eronat retragerea din Afganistan ca o lipsă de voință din partea Washingtonului în ceea ce privește contracara agresiunilor în Europa, afirmă doi analiști americani, adăugând că un mod de a sublinia angajamentul SUA față de Europa ar fi prin consolidarea puterii navale a României cu scopul de a compensa superioritatea Rusiei în regiunea Mării Negre.

Hans Binnendijk, de la think tank-ul Atlantic Council, și Robert Bell, profesor la Georgia Tech și fost consilier în cadrul misiunii SUA la NATO, au afirmat pentru Defense News că o astfel de interpretări greșite au condus la războaie, astfel că Administrația Biden ar trebui să consolideze prezența militară americană în zonele baltică și pontică, inclusiv prin dislocarea unei brigăzi în această zonă.

De asemenea, pentru a consolida securitatea în zona pontică, puterea navală a României ar trebui întărită pentru a putea să compenseze, întrucâtva, superioritatea Rusiei în această zonă. Totodată, SUA și NATO ar trebui să consolideze forțele militare ale Ucrainei și Georgiei, țări vizate direct de agresiuni rusești, susțin Binnendijk și Bell.

În paralel, NATO ar trebui să aibă o abordare echilibrată și să inițieze o serie de eforturi diplomatice cu scopul consolidării încrederii între alianță și Rusia, dar și să reglementeze regimul armelor între cele două părți.

În cele din urmă, țările occidentale, în frunte cu Statele Unite, trebui să creeze un front unitar pentru a putea gestiona diversele provocări generate de China, mai afirmă cei doi analiști.