ApărareȘtiri

Raytheon propune României sistemul NASAMS pentru apărare antiaeriană pe rază scurtă și medie

Sistem sol-aer National Advanced Surface-to-Air Missile System sau NASAMS (sursa: Raytheon)

Gigantul american din sectorul militar Raytheon propune României sistemul sol-aer de apărare antiaeriană cu rază scurtă și medie NASAMS (National Advanced Surface-to-Air Missile System), a anunțat un oficial din cadrul companiei americane, care a precizat că, în acest moment, au loc discuții cu guvernul de la București privind posibilitatea completării apărării multistratificate a țării noastre cu acest sistem.

Americanii de la Raytheon nu sunt singuri interesați de programul românesc de achiziție sisteme sol-aer de apărare antiaeriană apropiată și foarte apropiată (SHORAD/VSHORAD), în cadrul căruia Ministerul Apărării Naționale vrea să achiziționeze 21 de sisteme de acest tip, fiind pregătit să scoată din conturi aproximativ 2,1 miliarde de euro (fără TVA).

Tom Laliberty, vicepreședinte al diviziei Land Warfare & Air Defense în cadrul Raytheon Missiles & Defense, a declarat că firma americană “discută cu guvernul român pentru a adăuga, posibil, sistemul NASAMS (National Advanced Surface-to-Air Missile System)”, cu scopul contracarării amenințărilor aeriene apropiate și foarte apropiate, sub raza de acțiune acoperită de sistemul de apărare cu bătaie mare Patriot.

Totodată, Laliberty a adăugat că pentru completarea apărării multistratificate a țării noastre mai sunt necesare și alte capabilități cu rază scurtă și foarte scurtă. Printre soluțiile oferite de Raytheon pe acest segment se numără radarul KuMRFS, dronele de intercepție Coyote, sistemele High Power Microwave și High-Energy Laser Weapon, care sunt concepute să contracareze aeronavele fără pilot.

Reprezentantul Raytheon a subliniat că firma americană se consideră un partener industrial strategic pentru România, precizând că în acest moment are parteneriate cu firmele românești Romaero și Aerostar pentru sprijinirea programului Patriot. Laliberty a mai precizat că “pe măsură ce discutăm despre introducerea NASAMS, ne concentrăm să găsim mai multe posibilități de colaborare” în România.

NASAMS, un sistem sol-aer dezvoltat de companiile Raytheon Technologies (SUA) și Kongsberg (Norvegia), este utilizat de 12 țări din întreaga lume, inclusiv o serie de țări membre ale Alianței Nord-Atlantice (SUA, Norvegia, Olanda, Spania, Lituania și Ungaria).

NASAMS include radarul Sentinel, centrul de comandă Fire Distribution Center și rachete de intercepție AMRAAM, AMRAAM ER și AIM 9X Sidewinder Block II.

În cursa pentru programul SHORAD/VSHORAD al armatei române s-au mai înscris: francezii de la MBDA (cu rachete Mistral 3 și VL MICA, posibil chiar cea mai nouă variantă, VL MICA NG); israelienii de la Rafael (cu sistemul sol-aer SPYDER ce utilizează rachete Derby și Python 5); și nemții de la Diehl Defence (cu rachete IRIS-T SLS și SLM).

Într-un interviu pentru Umbrela Strategică, în luna august 2020, Didier Philippe, vicepreședinte senior al MBDA, a indicată că firma franceză vrea să deschidă o linie de producție și întreținere pentru rachete Mistral și MICA în România, la Electromecanica Ploiești, în cazul în care câștigă contractul pentru furnizarea de sisteme SHORAD/VSHORAD.

De asemenea, în mai 2018, israelienii de la Rafael au încheiat un parteneriat industrial cu Romaero pentru producția în România de componente pentru diverse sisteme de rachete, inclusiv pentru SPYDER.