Biroul de proiectare MiG a prezentat un avion de luptă ușor, un potențial succesor pentru venerabilul MiG-21
Biroul de proiectare MiG a prezentat macheta unui avion de luptă ușor, cu un singur motor, care ar putea fi un potențial succesor pentru venerabilul MiG-21. Însă anunțul, care a fost făcut la Salonul Internațional Aerospațial (MAKS-2021), a fost eclipsat de dezvăluirea noului avion tactic de generația a cincea dezvoltat de rivalii de la Suhoi.
Spre deosebire de prezentarea spectaculoasă a celor de la Suhoi, MiG a arătat doar o machetă, iar oficialii biroului de proiectare nu au oferit prea multe detalii despre noua aeronavă, însă anterior a fost dezvăluit că în cadrul companiei a fost creată o nouă divizie pentru dezvoltarea unui nou avion ușor de luptă.
Potrivit site-ului de specialitate DefenseWorld.net, macheta prezintă o serie de similarități cu Yak-130, astfel că, probabil, noul aparat MiG va fi poziționat pe piața avioanelor de antrenament și atac ușor, o opțiune din ce în ce mai populară pentru unele țări cu bugete reduse.
Strategia de export a conglomeratului rus de stat United Aircraft Corporation (care deține MiG și Sukhoi) pare să fie următoarea: Suhoi Su-75 “Checkmate” ca o alternativă ieftină la F-35 pe nișa avioanelor de luptă ușoare de generația a cincea, iar noul MiG ar putea fi o alternativă la F-16 Fighting Falcon sau chiar la JF-17 (proiect sino-pakistanez derivat din MiG-21) ori KAI T-50 (Coreea de Sud).
Deși dezvoltat în anii ’70, F-16 continuă să genereze vânzări consistente americanilor de la Lockheed Martin, iar firma din SUA anticipează că va reuși să convingă o serie de țări din Africa, America de Sud și Asia de Sud-Est să achiziționeze Fighting Falcon.
Celebrul birou de proiectare nu a mai dezvoltat un avion de la zero de la începutul anilor 1980, fiind eclipsat de rivalii de la Suhoi cu Su-27 și numeroasele sale variante.
De asemenea, MiG a prezentat la MAKS 21 și macheta unei drone care va putea funcționa în tandem cu noul avion ușor, aeronava fără pilot putând îndeplini diverse misiuni, de la atacuri până la realimentarea în zbor a altor aparate, relatează agenția de știri TASS.