IntelligenceȘtiri

Oficial rus: Trupele ruse din Transnistria, pregătite să răspundă eventualelor provocări din timpul scrutinului din Moldova

Militari ruși la o paradă la Tiraspol, 9 mai 2018 (president.gospmr.org)

Trupele ruse din Transnistria, care staționează în regiunea separatistă în pofida opoziției Chișinăului, sunt pregătite să reacționeze în cazul unor eventuale provocări în cursul alegerilor legislative anticipate din Republica Moldova, a declarat Andrei Gorobțov, șeful delegației ruse în Comisia Unificată de Control, o structură care are scopul aplicării prevederilor acordului privind reglementare pașnică a conflictului transnistrean.

Potrivit oficialului rus, citat de agenția de știri TASS, trupele ruse de menținere a păcii au luat măsuri suplimentare și sunt pregătite să intervină în cazul apariției unor conflicte în zona secțiilor de votare situate în zona de securitate.

Gorobțov a mai spus că în timpul campaniei electorale s-au produs deja incidente în zona de securitate, când susținătorii unui partid din Republica Moldova a încercat să pătrundă în regiunea separatistă Transnistria, sprijinită de Moscova.

“În timpul dezangajării părților aflate în conflict, a fost atacat un militar rus din forțele de menținere a păcii, comandantul militar al orașului Bender, în timp ce își îndeplinea atribuțiile oficiale la punctul de control din satul Varnița”, a spus Gorobțov. Potrivit acestuia, partea rusă și-a informat colegii din Republica Moldova și Transnistria despre incident, susținând emiterea unei declarații comună a Comisiei Unificate de Control care să condamne “atacul flagrant și inacceptabil” asupra forțelor ruse de menținere a păcii ruse. Cu toate acestea, ideea nu a fost adoptat din cauza opoziției părții moldovenești.

Chișinăul cere constant retragerea trupelor ruse și evacuarea depozitelor de muniții de pe teritoriul Republicii Moldova, însă Moscova susține că este necesar să mențină forțe în Transnistria pentru a garanta pacea în regiune și pentru a păzi depozitul de muniție de la Cobasna.

Duminică, 11 iulie, milioane de cetățeni moldoveni sunt așteptați la urne să-și aleagă reprezentanții în Parlamentul de la Chișinău, în cadrul unui scrutin cu o puternică încărcătură geopolitică.