Aurescu, despre sprijinirea Ucrainei: Nu provocăm Rusia, doar ajutăm țările ce se confruntă cu provocări dinspre Rusia
Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, într-un interviu pentru publicația americană Washington Examiner, că nu este de părere că NATO provoacă în vreun fel Rusia prin susținerea unor parteneri non-NATO, precum Ucraina. Dimpotrivă, pur și simplu, alianța ajută țările ce se confruntă deja cu provocări venite dinspre Moscova, iar sprijinirea acestor parteneri este importantă și pentru securitatea noastră, a subliniat șeful diplomației de la București.
“Nu cred că provocăm Rusia în vreun fel, cred că doar ajutăm țările deja provocate de Rusia, iar făcând acest lucru, de fapt, încercăm să restabilim cursul natural al evenimentelor”, a afirmat diplomatul român, care a adăugat că “sprijinirea acestor parteneri este importantă și pentru securitatea noastră. Sunt vecinii noștri și, dacă partenerii din regiunea noastră sunt în siguranță, stabili, urmează o cale democratică, cu reforme democratice pentru îndeplinirea aspirațiile lor euro-atlantice și europene, cred că acest lucru contribuie mult și la securitatea noastră”.
Șeful diplomației române a subliniat că este “necesară dezvoltarea în continuare a întregii game de forțe și capacități critice necesare pentru a asigura descurajarea și apărarea. Deci, cred că este evident că este necesară consolidarea posturii Alianței, în fața multiplelor provocări create de Rusia, pentru proiectarea forței sale în regiune”.
“Avem câteva structuri NATO pe teritoriul nostru, unele unități de comandă și control care participă la exerciții [militare bilaterale și multilaterale], dar avem nevoie de o prezență aliată sporită, inclusiv de prezența terestră a SUA. Avem brigada multinațională la Craiova, dar, deocamdată, doar Polonia are o prezență terestră”, a subliniat Bogdan Aurescu.
Șeful diplomației române a subliniat și importanța continuării dialogului cu Rusia pentru a înțelege pozițiile Moscovei.
“Cred că este chiar important să avem un dialog cu Rusia. Aceasta este abordarea pe care o avem în NATO și în Uniunea Europeană. În NATO, este destul de clar, este o abordare pe două fronturi. Pe de o parte, descurajarea și apărarea, și tocmai am decis că ar trebui să consolidăm postura de descurajare și apărare a NATO, iar, pe de altă parte, să dialogăm pentru că trebuie să discutăm și cu rușii pentru a înțelege care sunt pozițiile lor dintr-un abordare directă”, a explicat șeful diplomației române, într-un interviu pentru Washington Examiner, care a fost dat publicității pe 27 iunie.