EnergieȘtiri

Pentru prima dată în istorie, cantitatea de gaz natural lichefiat (GNL) primită de Europa a egalat importurile de gaz rusesc

Sursa: Gazprom

La finalul lunii ianuarie, importurile de gaz natural lichefiat (GNL) ale Europei au ajuns la 10 milioane metri cubi (bcm), fiind pentru prima dată în istorie când aceste importuri sunt la egalitate cu cantitatea de gaze livrată Europei de compania rusă Gazprom, potrivit unui raport lunar de monitorizare al Școlii de Management de la Skolkovo, Moscova, informează site-ul de știri UAWire.

În urmă cu un an, Gazprom a livrat Europei 15 miliarde de metri cubi de gaze, în timp ce importurile de gaz natural lichefiat se ridicau la 7,7 miliarde de metri cubi de gaz.

În doar un an, exporturile companiei Gazprom spre Europa au scăzut cu 33%, în timp ce livrările de GNL au crescut cu 30% în aceeași perioadă.

În condițiile unei ierni neobișnuit de calde și a surplusului de pe piața europeană a gazului natural, prețurile au scăzut vertiginos, până la 3,5-3,7 dolari/milion BTU, lucru ce afectează rentabilitatea exporturilor companiei Gazprom.

Ținând cont de toate taxele și costurile de producție și transport, pragul de rentabilitate al companiei Gazprom este de aproximativ 4 dolari/million BTU, adică, în esență, prețul actual, observă specialiștii de la Skolkovo.

În același timp, producția de gaze din SUA a continuat să crească, iar Departamentul pentru Energie de la Washington estimează exporturi record de GNL în următorii doi ani – 67 bcm în 2020 și 80 bcm în 2021.

Cu o populație totală de peste 500 de milioane de oameni, Uniunea Europeană este o piață râvnită – și un teren de luptă geopolitică – pentru cei mai mari exportatori de energie din lume, în special cei din industria gazelor naturale.

Dincolo de interesul de a contracara influența Rusiei, Washingtonul are și o miză economică în ceea ce privește implicarea pe piața gazelor din Europa, SUA fiind în acest moment al treilea cel mai mare furnizor de gaz natural lichefiat (GNL) al Europei, după Qatar și Nigeria. Și se preconizează că Nord Stream 2 va avea efecte negative majore asupra importurilor europene de GNL.