Lavrov: Putin îi va propune lui Biden un moratoriu privind instalarea de sisteme balistice/Rusia pretinde acces la baza Deveselu
Cu ocazia summitului Joe Biden-Vladimir Putin, programat pe 16 iunie, Rusia va reitera ideea introducerii unui moratoriu referitor la instalarea de rachete cu raze scurte și medii de acțiune în Europa și în alte regiuni, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, care a adăugat că mecanismul de verificare a moratoriului ar trebui să includă vizite reciproce în exclava rusă Kaliningrad și la bazele NATO din România și Polonia unde sunt instalate sisteme antibalistice.
Presa internațională a relatat, în toamna anului 2019, Vladimir Putin le-a trimis liderilor marilor puteri, inclusiv din cadrul NATO, o propunere de introducere a unui moratoriu referitor la instalarea de rachete cu raze scurte şi medii de acțiune în Europa şi în alte regiuni. Potrivit șefului diplomației ruse, singurul lider care a reacționat pozitiv la această idee a fost președintele Franței, Emmanuel Macron.
“Propunerea noastră este încă pe masă și, cu siguranță, vom reitera la summitul de la Geneva din 16 iunie”, a declarat Lavrov, la forumul “Lecturile lui Primakov”, potrivit agenției de știri TASS.
Lavrov a amintit că Rusia a propus și un mecanism de verificare a moratoriului, în contextul sentimentului accentuat de neîncredere între Moscova și Occident.
“Având în vedere lipsa de încredere din ambele părți, sugerăm să luăm măsuri pentru a verifica acest tip de moratoriu. Vă invităm să vizitați regiunea Kaliningrad, pentru a vedea rachetele Iskander cu ochii voștri, iar în schimb, ne-ar plăcea ca experții noștri să aibă ocazia de a vizita bazele de apărare antiaeriană, care sunt înființate în România și Polonia, de vreme ce producătorul instalațiilor de lansare [MK-41], Lockheed Martin, le prezintă în mod public ca având destinație dublă [defensivă și ofensivă]”, a explicat Lavrov.
“Este o propunere foarte corectă. Americanii au ignorat-o, deoarece sunt reticenți în a permite oricui să intre în bazele lor de apărare antiaeriană”, este de părere diplomatul rus.
Moscova susține că instalațiile verticale de lansare de tip MK-41 din cadrul sistemului antibalistic Aegis Ashore de la Deveselu, folosite pentru rachete interceptoare SM-3, pot fi echipate în secret cu rachete de croazieră Tomahawk și alte arme ofensive, care să fie utilizate împotriva Rusiei. Pe de altă parte, NATO și SUA susțin că scutul Aegis Ashore din Europa are rolul de a contracara amenințări regionale, precum Iranul și Coreea de Nord.
Potrivit Moscovei, moratoriul ar permite detensionarea situației cauzate de anularea Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF), care interzicea interzicea instalarea de rachete cu lansare de la sol având raze de acțiune cuprinse între 500 şi 5.500 de kilometri.
Președintele SUA, Joe Biden, și omologul său rus, Vladimir Putin, urmează să se întâlnească pe 16 iunie în orașul Geneva din Elveția.