UE a ales cine va dezvolta internetul cuantic al Europei, o inițiativă din care face parte și România
Pentru a proteja rețelele de comunicații împotriva atacurilor cibernetice, Comisia Europeană a selectat un consorțiu de companii și institute de cercetare din Europa care va studia si dezvolta viitoarea infrastructură europeană de comunicare cuantică (EuroQCI), o inițiativă care include și România.
Obiectivul final este ca această infrastructură să devină coloana vertebrală a internetului cuantic al Europei, conectând calculatoare cuantice, simulatoare și senzori pentru a distribui informații și resurse în mod securizat în toata Europa, protejând infrastructura esențială (instituții guvernamentale, bănci, rețele de electricitate, unitățile de sănătate, sisteme de control al traficului aerian, etc).
Consorțiul, condus de Airbus, include o serie de firme din Italia și Franța: Leonardo, Orange, PwC, Telespazio (o companie controlată de Leonardo si Thales), dar și două institute italiene: Consiliul Național de Cercetare Italian (CNR) și Institutul Național de Cercetări Metrologice (INRiM), relatează publicația Capital.fr.
Uniunea Europeană dorește să accelereze dezvoltarea sectorului de securitate digitală, să crească independența Blocului comunitar față de concurenții internaționali. Prin urmare, obiectivul inițiativei EuroQCI este de a construi un scut cuantic de comunicare pentru a proteja toate statele membre de amenințările cibernetice.
Romania a semnat, în 2020, aderarea la Infrastructura de Comunicații Cuantice (European Quantum Communication Infrastructure, EuroQCI).
Consorțiul, selectat de Comisia Europeană pe data de 31 mai, este responsabil pentru definirea specificațiilor unui sistem de distribuire a cheilor cuantice (QKD) prin linii de comunicații terestre de fibră optică. Acesta va elabora o foaie de parcurs detaliată de implementare, incluzând costurile și calendarul fiecărei faze de implementare. Studiul, programat să dureze 15 luni, va sprijini Comisia Europeană în proiectarea unei infrastructuri avansate de testare și validare QCI, inclusiv standarde. Obiectivul este să organizeze un demonstrator EuroQCI până în 2024 – un fel de prototip menit să demonstreze fiabilitatea tehnologiilor selectate. Iar acest sistem ar trebui să ajungă în faza de capacitate operațională inițială până în 2027, se arată într-un comunicat al grupului Airbus.
Sprijinite de Comisie Europeană și de Agenția Spațială Europeană, țările din inițiativă EuroQCI au convenit să exploreze construirea acestui tip de infrastructură în Blocul comunitar, cu scopul de a stimula capacitățile europene în domeniul tehnologiilor cuantice și al securității cibernetice.