ApărareIntelligenceIT&CȘtiri

Administrația Trump propune un buget al apărării care se axează pe dezvoltarea de noi arme strategice și scoate la pensie zeci de aeronave

US Department of Defense
  • Forțele Aeriene ale SUA vor retrage din uz zeci avioane de atac A-10, bombardiere B-1 sau drone RQ-4 Global Hawk, însă achiziționează noi submarine nucleare din clasele Virginia și Columbia, un portavion din clasa Ford și sute de aeronave noi, inclusiv avioane de luptă F-35 Joint Strike Fighters, F/A-18 E/F Super Hornet, F-15EX sau elicoptere de atac AH-64E.

Bugetul militar pentru anul fiscal 2021, propus de Administrația Donald Trump, include investiții majore în noile tehnologii “cruciale”, dar și în dezvoltarea de ogive nucleare, arme hipersonice și sisteme spațiale, în contextul în care se prefigurează o nouă cursă a înarmării între Statele Unite și Rusia sau China, informează The New York Times.

În cazul în care propunerea de buget va fi aprobată de Congres în forma prezentată de Administrația Trump, lucru improbabil având în vedere poziția opoziției democrată, cheltuielile militare ale SUA se vor ridica la 740 miliarde de dolari pentru anul fiscal 2021, dintre care 705 miliarde de dolari pentru Departamentul Apărării și aproximativ 35 de miliarde de dolari pentru Administrația Națională de Securitate Nucleară și alte agenții independente.

Secretarul american al Apărării, Mark Esper (US Department of Defense)

Administrația Trump a dezvăluit luni, cu ocazia prezentării propunerii de buget, că intenționează să dezvolte o nouă ogivă nucleară, denumită W93, pentru rachetele strategice lansate de la bordul submarinelor. Pentru finanțarea dezvoltării noii ogive, Casa Albă a propus o creștere pentru 2021 de 19% – până la 19,8 miliarde de dolari – a bugetului Administrației Naționale de Securitate Nucleară, o agenție din cadrul Departamentului Energiei care se ocupă de gestionarea arsenalului nuclear al Statelor Unite.

De asemenea, Administrația de la Washington propune alocarea a 15,4 miliarde de dolari pentru Forța Spațiale, cea mai nouă componentă a forțelor armate americane, inclusiv pentru dezvoltarea și desfășurarea de noi sisteme spațiale, care vor juca un rol cheie în ceea ce privește detectarea amenințărilor balistice, dar și privind comanda și controlul armelor ofensive din arsenalul strategic american.

Bugetul include și 3,2 miliarde de dolari pentru dezvoltarea de arme hipersonice, o creștere de 23% față de anul anterior, în contextul în care Rusia și China au prezentat deja astfel de dispozitive ofensive.

Armele hipersonice reprezintă o problemă pentru sistemele actuale de apărare antirachetă, deoarece astfel de dispozitive hipersonice sunt mai rapide decât rachetele balistice, astfel că sunt mai greu de reperat și de urmărit de senzorii actuali plasați pe orbite geostationare. Mai mult, spre deosebire de rachetele balistice, care au o traiectorie predictibilă, armele hipersonice sunt manevrabile în zbor, au un traseu aleatoriu, ceea ce înseamnă că pot evita detectarea de către senzorii de la sol.

În ceea ce privește cercetarea și dezvoltarea de tehnologii “cruciale”, propunerea Casei Albe prevede 1,5 miliarde dolari pentru microelectronică/5G; 1,7 miliarde dolari pentru platforme autonome și 800 milioane dolari pentru inteligența artificială (IA), informează Defense News.

Pentru activitățile în mediul cibernetic, Administrația propune alocarea a 9,8 miliarde de dolari, inclusiv 5,4 miliarde de dolari pentru proiecte de cibersecuritate.

Față de anul fiscal 2020, propunerea prevede o reducere cu 462 de milioane de dolari a bugetului Forțelor Terestre (178 de miliarde de dolari); o scădere de 1,9 miliarde de dolari pentru Forțele Navale (207 miliarde de dolari); în timp ce Forțele Aeriene vor primi 1,7 miliarde de dolari în plus pentru 2021, ajungând la 207 miliarde de dolari.

US Department of Defense

“Acesta este un buget care include alegeri dificile, dar sunt de fapt alegeri care susțin Strategia Națională de Apărare”, a declarat un oficial american de rang înalt, înainte de prezentarea propunerii.

Forțele Aeriene ale SUA vor retrage din uz 17 bombardiere B-1, 44 de avioane de atac A-10, 24 drone de supraveghere RQ-4 Global Hawk, 24 de avioane de transport C-130H, 16 avioane cisternă KC-10 și 13 KC-135.

Pe de altă parte, Administrația SUA recomandă alocarea în anul fiscal 2021 a 56,9 miliarde de dolari pentru achiziția a 79 avioane multirol invizibile F-35 Joint Strike Fighter (11,4 miliarde de dolari); 15 avioane cisternă KC-46 (3 miliarde de dolari); 24 de avioane multirol F/A-18 E/F Super Hornet (2,1 miliarde de dolari); 52 elicoptere de atac AH-64E (1,2 miliarde de dolari); 5 elicoptere VH-92 din flota de transport a președintelui (739 milioane de dolari); o aeronavă de supraveghere maritimă P-8A (269 milioane dolari); 7 elicoptere CH-53K King Stallion (1,5 miliarde de dolari); și 12 avioane de luptă F-15EX (1,6 miliarde de dolari).

În ceea ce privește dezvoltare noului bombardier B-21, bugetul propune 2,8 miliarde de dolari.

Forțele Navale ar urma să investească 32,3 miliarde de dolari în achiziția de noi nave, inclusiv un submarin lansator de rachete balistice din clasa Columbia (4,4 miliarde de dolari), un submarin de atac din clasa Virginia (4,7 miliarde de dolari), un nou portavion din clasa Ford (3 miliarde de dolari), 2 distrugătoare din clasa Arleigh Burke (3,5 miliarde de dolari) și o fregată din cadrul programului FFG (X).

US Department of Defense

SUA ar urma să aloce și 20.3 miliarde de dolari pentru apărarea antirachetă, inclusiv pentru modernizarea și dezvoltarea sistemelor AEGIS, THAAD și Patriot.

Proiectul de buget alocă 69 de miliarde de dolari pentru operaţiunile militare externe în desfăşurare în Afganistan, Siria, Irak sau Somalia, în contextul în care Donald Trump a afirmat în mai multe rânduri că dorește să retragă, parțial sau complet, trupele americane din aceste teatre de război.