ApărareȘtiri

Prezența planificată a două nave britanice în Marea Neagră are drept scop intimidarea Rusiei, susține Moscova

HMS Dragon (Royal Navy)

Planul Marii Britanii de a trimite două nave de război în Marea Neagră, în luna mai, are drept scop intimidarea Rusiei, afirmă o sursă din cadrul Ministerului de Externe de la Moscova, care a acuzat Occidentul că ar încerca să influențeze politicile Moscovei prin intermediul acestor acțiuni.

Însă, în timp ce Moscova se plânge că Occidentul încearcă să intimideze Rusia cu prezența a două nave britanice, Flota rusă a Mării Negre efectuează un amplu exercițiu aeronaval la care participă 20 de vase militare și trei escadrile de avioane de luptă, informează agenția de știri Tass.

“Tot ce se face în legătură cu pătrunderea de nave în Marea Neagră se face cu singurul obiectiv de a crește presiunea asupra țării noastre, se pare că speră că [Rusia] vom înțelege ceva și ne vom comporta așa cum se așteaptă, arătând mai multă flexibilitate. Poate cred că este posibil să ne sperie cu ceva. Acesta este obiectivul”, a afirmat sursa diplomatică despre planurile Londrei, potrivit site-ului de propagandă Sputnik, controlat de guvernul Rusiei.

Sursa diplomatică și-a exprimat convingerea că scopul planurilor Londrei este acela de a intensifica tensiunile în regiunea, aflate deja la cote ridicate.

“Dar tensiunea crescută nu se aplică doar Mării Negre, ci, în general, tuturor relațiilor noastre (…) Nu o putem susține asta, aceasta nu este politica noastră, aceasta nu este alegerea noastră”, a conchis sursa.

Un distrugător clasa Type 45 și o fregată antisubmarin din clasa Type 23 ale Marinei Regale Britanice urmează să sosească în luna mai în Marea Neagră, în semn de solidaritate cu aliații și partenerii NATO din regiune în contextul agravării tensiunilor între Ucraina și Rusia, relatează publicația The Times, citând surse din cadrul forțelor navale britanice.

Decizia Londrei de a disloca nave în Marea Neagră este menită să demonstreze solidaritate cu Ucraina și aliații NATO din regiune, după ce SUA au decis să anuleze desfășurarea a două distrugătoare americane în Marea Neagră, pentru a preveni escaladarea crizei dintre Kiev și Moscova.

În același timp, autoritățile ruse au anunțat marți că un grup naval format din douăzeci de nave – printre care fregatele Amiral Makarov și Amiral Essen, dar și vase de asalt amfibiu- au participat la un amplu exercițiu aeronaval în zona regiunii Crimeea, ocupată ilegal de Rusia în 2014.

În ultimele săptămâni, Rusia a dislocat efective suplimentare în zona de sud-vest a țării. Șeful diplomației europene, Josep Borrell, estimând că peste 150.000 de militari ruși au fost comasați în regiunea Crimeea și în proximitatea frontierei cu Ucraina.

De asemenea, nave din Marea Caspică și Marea Baltică au fost transferate Flotei ruse a Mării Negre, iar peste 50 de avioane de luptă au fost dislocate în Crimeea.