ApărareȘtiri

Marea Britanie trimite două nave de război în Marea Neagră în semn de solidaritate cu aliații și partenerii NATO din regiune

HMS Dragon (Royal Navy)

Două nave de război ale Marinei Regale Britanice urmează să sosească în luna mai în Marea Neagră, în semn de solidaritate cu aliații și partenerii NATO din regiune în contextul agravării tensiunilor între Ucraina și Rusia, relatează publicația The Times, citând surse din cadrul forțelor navale britanice.

Astfel, un distrugător clasa Type 45 și o fregată antisubmarin din clasa Type 23 vor fi detașate din grupul naval al portavionului britanic HMS Queen Elizabeth, care acționează în Marea Mediterană și se vor îndrepta spre Marea Neagră, potrivit unor surse de rang înalt din cadrul Marinei Regale a Marii Britanii.

De asemenea, grupul portavionului britanic HMS Queen Elizabeth va fi pregătit să sprijine navele din Marea Neagră cu avioane de luptă F-35 și elicoptere antisubmarin Merlin.

Decizia Londrei de a disloca nave în Marea Neagră este menită să demonstreze solidaritate cu Ucraina  și aliații NATO din regiune, după ce SUA au decis să anuleze desfășurarea a două nave de război americane în Marea Neagră, pentru a preveni escaladarea crizei dintre Kiev și Moscova.

În contextul intensificării tensiunilor din estul Ucrainei, Rusia a concentrat un grup de forțe armate în apropierea frontierelor cu Ucraina. Încercând să minimalizeze importanța acestui lucru, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat că masarea trupelor ruse în zona de sud-vest nu reprezintă o amenințare, iar armata va staționa în respectiva zonă atât timp cât Moscova consideră necesar și oportun acest lucru.

De asemenea, Moscova a restricționat accesul navelor de război străine în apropierea Peninsulei Crimeea timp de șase luni.

Nava de desant Kondopoga a Marinei Ruse în tranzit prin strâmtoarea Bosfor (Yoruk Isik)

În cursul ultimelor zile, Flota rusă de la Marea Neagră a fost întărită cu 15 nave de mici dimensiuni din Flota rusă de la Marea Caspică, dar și cu două nave mari de desant din cadrul Flotei de Nord a Rusiei, relatează agenția Reuters. Cele  două nave de desant din clasa Ropucha sunt capabile să debarce zeci de vehicule blindate (inclusiv tancuri) și trupe în cazul operațiunilor de desant maritim.

Iar în aer, deasupra Mării Negre, aviația rusă efectuează exerciții ce includ manevre de atac antinavă și de bombardament cu aproximativ 50 de aeronave de luptă.

Încă din 2014, estul Ucrainei este scena unui conflict sângeros între separatiștii sprijiniți de Rusia și forțele armate ale organelor constituționale ale Ucrainei. În ultimele săptămâni, oficialii ucraineni au raportat concentrarea forțelor rusești în regiunea ocupată Crimeea și în proximitatea teritoriilor controlate de insurgenții pro-ruși.