Diaconescu: Nu e deloc rău să învățăm de la britanici și israelieni cum se face controlul parlamentar al comunității de informații
Președintele PMP Cristian Diaconescu a spus, la Umbrela Strategică Focus. că ”nu e deloc rău să înveți de la alții , de la britanici, de exemplu, cum se face controlul comunităților de informații (…) să înveți de la israelieni, unde sistemele de forță -datorită problemelor majore cu care ei se confruntă – sunt extrem de puternice. Dar de ce să nu înveți de la reprezentanții Knesset-ului cum există acel tip de coordonare ?”.
Diaconescu, fost ministru de Externe a spus că în România ”controlul parlamentar asupra serviciilor de informații ar trebui îmbunătățit substanțial”, însemnând ”un anume tip de responsabilitate”.
”Mi-aș dori ca în componența acestor comisii să fie oameni mult mai pregătiți, mult mai bine acomodați cu ceea ce înseamnă inclusiv practica internațională. Nu este o chestiune de subordonare reciprocă. Nu de acest lucru este vorba .Este o formă de relaționare între cele două categorii instituționale fundamentale pentru un stat. Din acest punct de vedere ceva mai multă școală pentru parlamentarii noștri din aceste comisii (…) ar fi cât se poate de important pentru că altfel, controlul este fie un argument de comunicare publică dubitabilă, fie un izvor de insatisfacție publică”, a mai spus Diaconescu.
Președintele PMP, care a fost și vicepreședinte al Senatului a mai remarcat: ” În tot spațiul euroatlantic acest tip de control funcționează (…) aici intră și zona de inițiativă legislativă. La noi aceste instituții funcționează pe reglementări din anii 90. Primii chemați să facă modernizările necesare sunt parlamentarii (…) este o responsabilitate enormă pe care ar trebui să o conștinetizeze mai clar”.