Distrugătoarele americane USS Roosevelt și USS Donald Cook vor sosi săptămâna viitoare în Marea Neagră – surse
Două nave de război al Forțelor Navale ale SUA – USS Roosevelt și USS Donald Cook – urmează să tranziteze strâmtoarea Bosfor pe 14 și 15 aprilie pentru o vizită de aproape trei săptămâni în Marea Neagră, a declarat o sursă din cadrul Ministerul de Externe al Turciei, relatează agenția de știri TASS.
Cele două distrugătoare sunt programate să părăsească bazinul pontic pe 4 și 5 mai.
Postul turc de televiziune NTV a confirmat că Washingtonul va trimite distrugătoarele USS Roosevelt și USS Donald Cook.
Un oficial american, citat de postul CNN, a indicat joi că Statele Unite analizează posibilitatea trimiterii unor nave de război în Marea Neagră cu scopul descurajării manevrelor agresive ale Rusiei. Oficialul a precizat că, pe fondul informațiilor potrivit cărora Rusia a masat trupe la frontiera cu Ucraina, prezența unor vase de război ale Forțelor Navale ale SUA ar reprezenta „un mesaj specific” adresat Moscovei, arătând că SUA monitorizează îndeaproape evoluțiile din această zonă.
Departamentul Apărării de la Washington nu a confirmat încă informațiile privind trimiterea unor nave de război în Marea Neagră.
În contextul intensificării tensiunilor din estul Ucrainei, Rusia a concentrat un grup de forțe armate în apropierea frontierelor cu Ucraina. Încercând să minimalizeze importanța acestui lucru, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat că masarea trupelor ruse în zona de sud-vest nu reprezintă o amenințare, iar armata va staționa în respectiva zonă atât timp cât autoritățile consideră necesar și oportun acest lucru.
Încă din 2014, estul Ucrainei este scena unui conflict sângeros între separatiștii sprijiniți de Rusia și forțele armate ale organelor constituționale ale Ucrainei. În ultimele săptămâni, oficialii ucraineni au raportat concentrarea forțelor rusești în regiunea ocupată Crimeea și în proximitatea teritoriilor controlate de insurgenții pro-ruși.
Moscova a negat în mod repetat că ar fi trimis trupe și arme în sprijinul separatiștilor, iar purtătorul de cuvânt al Kremlinului a subliniat săptămâna trecută că Rusia este liberă să mute trupele pe teritoriul său după cum crede de cuviință.
„Federaţia Rusă îşi mută forţele armate pe teritoriul său după cum consideră necesar”, a declarat purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov, fără să confirme sau să infirme informațiile privind consolidarea forțelor ruse la frontiera ucraineană, inclusiv în Crimeea, regiune anexată ilegal de Rusia în 2014.
Degradarea situației de securitate în Ucraina a provocat preocupări în rândul liderilor occidentali, care au îndemnat la calm. De altfel, Comandamentul european al SUA a ridicat nivelul de alertă din această cauză, iar Washingtonul și-a exprimat susținerea față de Ucraina.
Rusia consideră expansiunea NATO spre est, în fosta sfera de influență sovietică, drept un risc major la adresa securității sale. Moscova s-a arătat în repetate rânduri deranjată de prezența militară în apele Mării Negre a navelor țărilor din afara regiunii pontice.
Pe de altă parte, țările pontice aliate sau partenere NATO percep anexarea ilegală de către Moscova a regiunii Crimeea ca pe o amenințare, mai ales că Rusia a poziționat acolo sisteme Anti Acces/Interdicție zonală (Anti Acces/Area Denial – A2AD), inclusiv radare, rachete antinavă și sisteme antiaeriene și antirachetă.