Schimbarea modului de intervenție a Jandarmeriei la proteste va fi dezbătută în plenul Senatului
Schimbarea modului de intervenție a forțelor Jandarmeriei la proteste va fi discutată în plenul Senatului, un proiect de modificare a Legii de organizare și funcționare a Jandarmeriei Române prevăzând, printre altele, că folosirea substanțelor lacrimogene, compoziția și efectelor lor trebuie anunțate în mesajele prealabile de somare și avertizare.
O somație suplimentară (pe lângă avertismentul și cele două somații deja reglementate) este prevăzută înainte de utilizarea jeturilor de apă, a dispozitivelor cu substanţe iritant lacrimogene, a armelor cu glonţ de cauciuc sau a armelor de foc.
Inițiatorii legii stabilesc și o ordine de folosire a dotărilor de intervenție: bastoane de cauciuc sau tompfe, bastoane cu energie electrostatică, jeturi de apă, iar în cazuri grave, dispozitive cu substanţe iritant-lacrimogene, arme albe, arme cu glonţ de cauciuc, armamentul de foc din dotare.
Ordinea de folosire se schimbă în cazul persoanelor ”agresive sau turbulente”.
Folosirea mijloacelor de intervenție de mai sus este interzisă în cazul femeilor cu semne vizibile de sarcină, persoanelor cu semne vădite de invaliditate și copiilor, care trebuie îndepărtaţi din mulţime, cu ”excepţia cazurilor în care aceştia înfăptuiesc un atac armat ori în grup, care pune în pericol viaţa sau integritatea corporală a uneia ori a mai multor persoane”.
Proiectul de act normativ mai prevede interzicerea folosirii ”oricărui mijloc de intervenţie în forţă împotriva participantului care este deja imobilizat sau cu mâinile ridicate ori se află la sol cu mâinile la vedere sau care nu prezintă în mod evident niciun pericol pentru viaţa sau integritatea corporală a altor persoane”.
Modificările la Legea Jandarmeriei au fost inițiate de trei deputați PNL și un independent și au raport de respingere de la Comisia pentru Apărare a Senatului (comisie de fond).
Proiectul urmează să fie dezbătut în plenul Senatului, care este cameră decizională.