ApărareȘtiri

Transnistria acuză armata moldovenească de încălcare a Zonei de securitate în cursul unui exercițiu alături de forțe speciale române și din SUA

Sursa: Ministerul Apărării din Republica Moldova.

Autoritățile din regiunea separatistă Transnistria susține că un convoi din Republica Moldova, în cursul unui exercițiu multinațional alături de forțe speciale din România și Statele Unite, ar fi pătruns, fără notificarea prealabilă, în zona de securitate care desparte teritoriul ocupat de separatiști, susținuți de Rusia, de cel aflat sub jurisdicția Chișinăului, informează agenția de știri Tass.

Oficialii de la Tiraspol au denunțat o încălcare gravă a “regimului zonei de securitate”, o zonă instituită în urma acordul de încetare a focului din 1992, în care acționează trupele de menținere a păcii, compuse din din trei contingente: Forţe Armate ale Federaţiei Ruse, Forţe Armate ale organelor constituționale ale R. Moldova şi trupe ale administrației de la Tiraspol. La care se adaugă un grup de observatori militari din Ucraina.

Potrivit Ministerului Apărării al Moldovei, deși din Zona de Securitate trebuiau să fie retrase forțele militare și militarizate, obiectiv realizat de autoritățile din Chișinău și nerealizat de administrația de la Tiraspol, care până în prezent menține în Zona de Securitate forte militare considerabile.

Potrivit separatiștilor, pe data de 22 martie, fără notificarea prealabilă a forțelor de menținere a păcii, un convoi de echipament militar al uneia dintre agențiile de securitate din Republica Moldova a trecut prin zona de securitate. Convoiul s-a deplasat spre centrul de instruire din localitatea moldovenescă Bulboaca, unde se desfășoară exercițiul multinațional „JCET-2021” (Joint Combined Exchange Training), la care participă forțe speciale din Moldova, România și Statele Unite.

La ediția din acest an participă operatorii FOS din cadrul Batalionului cu Destinație Specială “Fulger” din Republica Moldova, militari români din Batalionul 52 Operații Speciale ”Băneasa Otopeni”, împreună cu omologii lor din Forțele speciale ale Armatei SUA.

Un grup operațional de trupe rusești de aproximativ o mie de soldați și ofițeri este staționat în Transnistria, fiind implicați în operațiunea de menținere a păcii și în paza depozitului militar de la Cobasna, unde sunt depozitate peste 20.000 de tone de muniție, care au fost aduse acolo după retragerea armatei sovietice.

Regimul de la Tiraspol rămâne nerecunoscut internațional, fiind susținut militar, politic și economic doar de către Federația Rusă.

Anul trecut, Igor Strelkov/Girkin, un fost lider al insurgenților proruși din Ucraina, a afirmat că, în cazul în care Moscova și-ar retrage forțele din Transnistria, trupele Chișinăului ar elibera regiunea separatistă în doar două zile, iar acest lucru ar permite unirea Republicii Moldova cu România.

Moscova și susținătorii Kremlinului au reacționat vehement după ce, în luna noiembrie a anului trecut, președinta Maia Sandu a cerut retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova.

Pe altă parte, la începutul lunii martie, fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, se declara recunoscător față de așa-numitele forțe de menținere a păcii din Transnistria, afirmând că acestea „asigură pacea și liniștea pe malurile Nistrului de aproximativ 30 de ani”.