SUA au trimis a doua navă de război în Marea Neagră pentru exercițiul Sea Shield 21, organizat de România
Distrugătorul american USS Thomas Hudner (DDG-116), din clasa Arleigh Burke, a început tranzitul spre Marea Neagră pe data de20 martie, urmând să efectueze operațiuni de securitate maritimă și cooperare cu partenerii și aliații din regiunea pontică. Nava urmează să participe și la „Sea Shield 21”, cel mai amplu și mai complex exercițiu multinațional NATO organizat de Forțele Navale Române în 2021.
BREAKING: 2nd @usnavy ship – #USSThomasHudner – began its northbound transit into the #BlackSea to conduct #maritimesecurity operations in the region. #USNavy ships and aircraft routinely operate in the Black Sea in support of our @NATO Allies & partners! pic.twitter.com/CjMvgJTD6R
— U.S. Naval Forces Europe-Africa/U.S. 6th Fleet (@USNavyEurope) March 20, 2021
Aceasta este cea de-a doua navă americană care sosește în bazinul pontic în mai puțin de 24 de ore, după crucișătorul USS Monterey (CG-61), din clasa Ticonderoga.
USS Monterey este primul crucișător american care vizitează Marea Neagră din 2017 până în prezent.
Peste 2.400 de militari din opt state (Bulgaria, Grecia, Olanda, Polonia, România, Spania, SUA și Turcia), 18 nave de luptă și 10 aeronave, inclusiv avioane F-16 Fighting Falcon, MiG 21 Lancer ale aviației române, participă la exercițiul Sea Shield 21, organizat de țara noastră în zona Mării Negre, în perioada 19-29 martie. La manevre vor lua parte și vasele din gruparea navală permanentă SNMG-2 (Standing NATO Maritime Group), care include și fregata „Regina Maria” (F222), se arată într-un comunicat al Forțelor Navale Române.
Exercițiul cuprinde toate etapele unei operații militare navale NATO de răspuns la o criză geopolitică în regiune.
În replică la exercițiul NATO condus de România, toate cele șase submarinele Flotei Ruse de la Marea Neagră au fost plasate în stare de alertă și execută misiuni în afara porturilor, o reacția care a fost caracterizată drept „fără precedent” de către un oficial militar de rang înalt din cadrul Marinei Ruse, informează The Moscow Times, citând agenția de știri RIA Novosti.
De asemenea, Rusia, care privește cu ostilitate orice navă străină care intră în bazinul pontic, a anunțat că monitorizează îndeaproape cele două vase de război americane.
SUA, alături de partenerii NATO, și-au consolidat masiv prezența maritimă în Marea Neagră, cu scopul de a sublinia că militarizarea de către Rusia a bazinului pontic după anexarea regiunii Crimeea nu va rămâne fără răspuns.
În replică, la exercițiile occidentale din ultimele luni, Rusia a instalat un sistem de apărare antirachetă Bastion în Crimeea. Iar în luna ianuarie a acestui an, fregata rusă Amiral Makarov a încercat să perturbe exercițiile NATO din Marea Neagră prin țintirea țintelor aeriene și încercarea de a bruia comunicațiilor electronice, potrivit oficialilor occidentali, citați de site-ul postului de știri Voice of America.
Colonelul Vadym Skibitskyi, director adjunct al agenției de informații pentru apărare din Ucraina, a declarat în 2019 că toate țările din Marea Neagră ar trebui să fie îngrijorate de consolidarea poziției militare a Rusiei după anexarea Crimeii.
Oficialul a menționat că, înainte de anexarea din 2014, Rusia avea 22 de avioane de luptă în regiune, iar acum are 122, numărul de submarine a crescut de la două la șapte, iar numărul de nave de război s-a dublat, de la 22 la 45.