75 de ani de la finalul celui de-al Doilea Război Mondial: Conflagrația a remodelat ordinea internațională până în zilele noastre
Secretarul american al Apărării, Mark Esper, a omagiat generația care a trebuit să lupte în cel de-al Doilea Război Mondial și a subliniat că principala lecție a celei mai sângeroase conflagrații din istorie este că trebuie să rămânem mereu vigilenți și pregătiți să luptăm împotriva amenințărilor actuale și emergente.
Oficialul american a făcut într-un discurs pe 2 septembrie în cadrul unei ceremonii desfășurate la bordul cuirasatului USS Missouri (poreclit „Mighty Mo”), unde, în urmă exact 75 de ani, liderii niponi au semnat actul de capitulare a Japoniei, moment ce marchează finalul celui de-al Doilea Război Mondial.
“Costul uman al celui mai sângeros conflict din istorie a dus la crearea unei noi lumi din ruinele celei vechi, una care a început cu predarea Japoniei pe această navă, acum 75 de ani”, a spus Esper, adăugând că: “Războiul a modificat fundamental echilibrul global de putere și a remodelat ordinea internațională într-una condusă de națiuni care au aceleași gânduri, bazate pe un scop și valori comune care le-au pregătit bine pentru un efort întins pe zeci de ani împotriva comunismului sovietic care avea să urmeze în curând”.
Statele Unite și-au asumat „mantia și responsabilitatea conducerii”. În epoca armelor nucleare, oceanele vaste nu mai erau garanții împotriva conflictelor de peste mări, a ideologiilor distructive sau a celor cu intenții rele. “Era timpul ca America să conducă și am făcut-o ghidându-ne după principiile noastre fundamentale și valorile noastre de bază”, a mai spus secretarul Apărării.
Oficialul american a mai afirmat că sfârșitul războiului “a creat noi așteptări în ceea ce privește utilizarea forței și modul în care țările ar trebui să se trateze reciproc”.
“Pentru a proteja realizările cu greu obținute de generațiile trecute și prezente, [SUA] vor fi mereu pregătite de luptă împotriva oricărui inamic și pentru a apăra orice prieten … [și] pentru a ne proteja valorile și tot ceea ce ne este drag în orice moment și oriunde” a adăugat oficialul american, subliniind: “Nu vom da înapoi și nu vom ceda. Libertatea este prea prețioasă pentru a face altfel, iar sacrificiul celor care au venit înaintea noastră este prea mare”.
Pe data de 15 august 1945, la câteva zile după bombardamentele atomice americane de la Hiroshima (6 august) și Nagasaki (9 august), împăratul nipon Hirohito anunța la radio capitularea Japoniei, după patru ani de lupte sângeroase în Pacific.
Actul de capitulare a Japoniei a fost semnat pe data de 2 septembrie 1945, în cadrul unei ceremonii oficiale la bordul cuirasatului USS Missouri, în Golful Tokyo. Ministrul japonez de Externe, Mamoru Shigemitsu, și generalul Yoshijiro Umezu au semnat Instrumentul de predare. Cei doi oficiali niponi au fost ulterior condamnați pentru crime de război.
Generalul Douglas MacArthur a semnat documentul în numele puterilor aliate, iar ulterior, o serie de reprezentanți au semnat instrumentul de predare în numele fiecărei țări aliate.