ApărareȘtiri

Ottawa suspendă exporturile de echipamente militare către Turcia. În replică, Ankara denunță „dublele standarde” ale Canadei

Turcia a denunțat marți politica „dublului standard” practicată de Canada, după ce Guvernul de la Ottawa și-a suspendat exporturile de echipamente militare către Ankara pe fondul conflictului din Nagorno Karabakh, relatează publicația Le Figaro.

Ottawa a anunțat la începutul acestei săptămâni că suspendă exporturile până la finalizarea unei investigații în legătură cu suspiciunile că Turcia ar fi livrat către Azerbaidjan armament care conținea componente de proveniență din Canada, în special drone.

Potrivit relatărilor mass-mediei canadiene, în luna mai, Ottawa a permis companiei canadiene L3Harris Wescam să livreze sisteme de țintire unui producător turc de drone. Autoritățile canadiene suspectează acum că aceste componente au fost montate pe dronele fabricate de compania turcă Baykar pentru Azerbaidjan.

După reizbucnirea conflictului din Nagorno-Karabah, forțele armate azere au utilizat intens drone fabricate în Turcia, dar și Israel, împotriva țintelor armene sau separatiste.

Ismail Demir, președintele Industriilor de Apărare din Turcia, a afirmat că embargoul nu va afecta sectorul local al apărării; dronele turcești urmând să fie echipate cu sisteme de supraveghere și țintire dezvoltate în plan local, informează agenția Anadolu.

Deși baza industrială a Turciei a progresat semnificativ în ultimele două decenii, în continuare există obstacole care limitează dezvoltarea sectorului apărării din această țară.

Unul dintre principalele puncte slabe ale industriei turce de apărare este lipsa sistemelor de propulsie și a altor sisteme de înaltă tehnologie, o problemă devenită tot mai gravă în contextul în care, ca urmare a intensificării tensiunilor între Ankara și Occident, țările occidentale sunt reticente să ofere Ankarei acces la astfel de tehnologii critice.

Decizia Guvernului de la Ottawa a fost criticată virulent de Ankara

“Ne așteptăm ca Canada să adopte o politică fără standarde duble și să reziste influenței cercurilor ostile Turciei “, a transmis Ministerul de Externe de la Ankara. “În timp ce Canada nu vede nicio problemă în exportul de arme către țări implicate militar în criza din Yemen (…) nu poate exista nicio explicație pentru interzicerea exportului acestora către un aliat NATO”, se precizează în comunicatul dat publicității de MAE turc.

Ottawa și-a mai suspendat exporturile de echipament militar către Turcia în urmă cu un an, ca urmare a ofensivei turce în nordul Siriei împotriva insurgenților kurzi. Cu toate Canada și-a reluat exporturile în luna mai.