ApărareȘtiri

Exercițiu naval rusesc în Marea Neagră pe fondul primei vizite a unui vas al Pazei de Coastă a SUA în bazinul pontic după 2008

Crucișătorul rusesc Moskova (RIA Novosti/Vitaliy Ankov)

Crucișătorul Moskva, nava-amiral a Flotei ruse de la Marea Neagră, efectuează trageri de luptă în bazinul Mării Negre, exercițiu naval care coincide cu prezența în regiunea pontică a navei americane USCGC Hamilton (WMSL 753), primul vas al Pazei de Coastă a Statelor Unite care întreprinde o vizită în această zonă în ultimii 12 ani, relatează site-urile de știri din domeniul apărării US Naval Institute (USNI) și Military.com.

USCGC Hamilton (WMSL 753), o navă din clasa Legend a Pazei de Coastă a Statelor Unite, a sosit marți în apele Mării Negre, pentru o misiune de patrulare, se arată într-un comunicat emis de Flota a 6-a a SUA.

Navele Marinei SUA patrulează în mod regulat în bazinul Mării Negre, în sprijinul aliaților și partenerilor NATO din regiune, însă prezența navelor Pazei de Coastă este mult mai rară în aceste ape.

Navele din clasa Legend sunt cele mai avansate cutere din flota Gărzii de Coastă, fiind capabile să îndeplinească misiuni critice de securitate, de aplicare a legii și de apărare națională în cele mai exigente medii oceanice. Cuterele din această clasă au o lungime de 127 de metri, ating o viteză maximă de 28 de noduri, au o rază de acțiune de 12.000 de mile nautice și un echipaj standard de 111 oameni.

Ca armament, navele sunt echipate cu un tun naval tip Mk. 110, calibrul 57 mm; un sistem de apărare antirachetă apropiată Phalanx 20 mm; patru mitraliere M2 de calibrul .50. De asemenea, cuterele pot transporta două elicoptere H-65 Dolphin MCH sau până la patru drone.

La scurt timp după ce nava americană a sosit în bazinul pontic, autoritățile militare rusești au comunicat că forțele lor de la Marea Neagră monitorizează USCGC Hamilton.

Ministerul rus de Externe a menționat în repetate rânduri că prezența militară în Marea Neagră a puterilor din afara regiunii nu facilitează stabilitatea regională, a relatat agenția de știri Tass.

Mai mult, crucișătorul Moskva, nava-amiral a Flotei ruse de la Marea Neagră, a ieșit pe mare pentru a efectua trageri de luptă în largul coastelor regiunii ocupate Crimeea.

La mijlocul acestei luni, în contextul comasării trupelor ruse în Crimeea și la frontiera ruso-ucraineană, oficialii americani au indicat că ar putea trimite două distrugătoare în Marea Neagră. Oficialii turci au relatat că cei două distrugătoare ale Marinei SUA se pregăteau să sosească în regiune, dar Washingtonul nu a confirmat niciodată operațiunea. Surse citate de presa internațională au relatat că Administrația Biden a luat în cele din urmă decizia să anuleze vizita celor două nave de război pentru a evita o potențială escaladare suplimentară a crizei dintre Kiev și Moscova.

În cele din urmă, tensiunile dintre Ucraina și Rusia s-au diminuat după 22 aprilie, când Ministerul Apărării de la Moscova a ordonat trupelor sale să revină la bazele lor permanente în urma încheierii amplelor exerciții militare desfășurate în sudul Rusiei. Totuși, criza pare departe de a fi rezolvată. Există indicii că Rusia a depozitat cantități însemnate de tehnică militară în apropierea frontierei cu Ucraina. Mai mult, săptămâna trecută, Rusia a închis porțiuni întinse ale Mării Negre, în apropierea regiunii ocupate Crimeea, până în luna noiembrie, în pofida criticilor ucrainene și occidentale. Totodată,