ApărareȘtiri

102 ani de la semnarea arimistițiului care a pus capăt Primului Război Mondial pe frontul de vest

Membri ai delegațiilor aliate și germane înaintea semnării armistițiului din 1918 (AP)

În urmă cu 102 ani, pe 11 noiembrie 1918, după patru ani de lupte sângeroase, lideri Antantei și cei ai Imperiului German au semnat un armistițiu care a pus capăt ostilităților soldate cu zeci de milioane de morți și care au modificat fundamental harta Europei.

Armistițiul a fost semnat în dimineața de 11 noiembrie, la ora locală 5.15, în poiana Rethondes, situată în Compiègne din Hauts-de-France.

Documentul semnat de mâinile liderilor americani, francezi, britanici (tabăra forțelor aliate) și germani într-un vagon semnalează sfârșitul Marelui Război prin capitularea Germaniei.

Semnând armistițiul într-un tren, ideea este surprinzătoare. S-ar fi crezut că învingătorii vor să-și arate victoria pentru ca toți să vadă. Nu este asa. Alegând să se retragă într-o poieniță, personalul aliat a dorit să fie izolat de jurnaliști. Totodată liderii aliați au dorit să evite umilirea delegației germane, scrie cotidianul Le Soir.

Alegerea orașului Compiègne nu se datorează întâmplării. Acest oraș a suferit mult în timpul Marelui Război. Semnarea armistițiului în acest loc este un adevărat tribut adus celor care au murit în timpul războiului.

Pe frontul de est, războiul se termină cu Convenția militară de la Belgrad din 13 noiembrie 1918, un armistițiu între țările aliate învigătoare – inclusiv România, reintrată în tabăra Antantei la 10 noiembrie, și guvernul ungar al contelui Mihály Károlyi.