IntelligenceȘtiri

Vladimir Putin propune SUA un pact global de neagresiune în domeniul digital

În contextul în care americanii se pregătesc în câteva săptămâni să se prezinte la urne pentru alegerile prezidențiale și legislative, președintele Rusiei, Vladimir Putin a propus Washingtonului garanții de neintervenție electorală și un acord global privind contracararea utilizării noilor tehnologii informaționale în scopuri agresive, relatează La Presse și Agence France-Presse.

„Una dintre provocările strategice majore ale lumii contemporane este riscul unei confruntări majore în domeniul digital. O responsabilitate specială de a o evita revine actorilor cheie ai securității mondiale în domeniul informației”, susține Vladimir Putin.

Potrivit unui comunicat de presă publicat de Kremlin, liderul rus propune Washingtonului „să facă schimb de garanții reciproce de neintervenție, inclusiv în procesele electorale, în special prin utilizarea tehnologiilor informației și comunicațiilor”.

De asemenea, această propunere ar permite celor două puteri mondiale să se lucreze la un pact global – propus de Putin – împotriva atacurilor care utilizează tehnologiile informației și comunicațiilor.

„Adresând-mă tuturor țărilor, inclusiv Statelor Unite, propun să ajungem la un acord global privind angajamentul politic al statelor de a nu efectua un prim atac folosind tehnologiile informației și comunicațiilor”, se afirmă în declarația liderului de la Kremlin.

„Să nu fim ostatici ai dezacordurilor noastre politice”, a completat Putin.

Rusia a fost acuzată în repetate rânduri foloseşte hackeri, „fabrici de trolli online” sau invetntează ştiri false pe care le viralizează pentru a influenţa procesele electorale în Occident ori pentru a ataca instituţii ale acestora, relatează agenția Agerpres.

Moscova este acuzată în special că s-a implicat în mod clandestin în scrutinul prezidențial din SUA din 2016, susținând candidatura lui Donald Trump și favorizându-i victoria.

Rusia este suspectată că încearcă să influențeze și actuala campanie prezidențială americană; scopul Moscovei fiind acela de a încerca să-și destabilizeze marele adversar ideologic și geopolitic – democrația liberală și Statele Unite.  

Kremlinul dezminte toate acestea şi evocă la rândul său un război al dezinformării, orchestrat împotriva Rusiei de liderii americani şi europeni.

“Chiar nu vrem ca o țară mare cu greutate globală precum Statele Unite să fie în criză”, a declarat recent șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, pentru agenția Tass.