Vizită de reconciliere a președintelui Franței în Polonia: Macron vrea să reseteze relațiile dintre Paris și Varșovia
Prezența liderului francez la Varșovia, la doar câteva zile după retragerea Marii Britanii din UE, subliniază importanța crescândă a Poloniei în cadrul Uniunii Europene post-Brexit.
În 2017, la scurt timp după victoria în alegerile prezidențiale franceze, Emmanuel Macron a efectuat un turneu prin Europa de Est – inclusiv în România – ocolind însă Polonia. Mai mult, liderul de la Paris afirma la acea vreme că Varșovia se izolează singură în Europa și poporul polonez merită ceva mai bun decât actualul guvern naționalist. În replică, oficialii de la Varșovia l-au catalogat pe Macron drept „arogant” și „neexperimentat”, informează The New York Times.
Iar în cei doi ani scurși de atunci, relațiile dintre Paris și Varșovia au continuat să fie tensionate, însă, în contextul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, președintele Macron speră să repare legăturile cu a șasea cea mai mare economie a Blocului comunitar.
Vizita lui Macron, care se va desfășura pe 3 și 4 februarie 2020, la Varșovia și apoi la Cracovia, „va aborda trei domenii principale de cooperare: securitate și apărare; energie și climă; politici economice și industriale la nivel european”, potrivit Palatului Elysee.
În încercarea de a reseta relațiile franco-poloneze, Macron va propune noi investiții și va încerca să clădească parteneriate în domeniul militar sau cel al energiei nucleare, au declarat oficiali francezi și polonezi.
Un diplomat francez a afirmat că Macron dorește să „reechilibreze” ceea ce Parisul consideră ca fiind politica Poloniei de a cumpăra preponderent din SUA, iar în acest sens va propune aprofundarea cooperării industriale în domenii precum telecomunicațiile, apărarea și energia nucleară.
De altfel, relațiile între Paris și Varșovia au fost serioase afectate după ce Polonia a decis în 2016 să anuleze un contract de 3,14 miliarde de euro pentru achiziția a 50 de elicoptere Airbus EC725 Caracal, deși partea franceză considera că acordul era ca și încheiat.
De asemenea, Polonia, care a indicat că dorește să construiască centrale nucleare pentru a reduce dependența sa de cărbune, ar putea fi o țintă a exporturilor franceze de tehnologie nucleară.
Parisul încearcă de mai mult timp să convingă Varșovia să folosească tehnologia franceză pentru construcția de centrale atomice, însă mai mulți oficiali polonezi au afirmat că Varșovia are în vedere utilizarea tehnologiei nucleare din Statele Unite sau Coreea de Sud.
Doi oficiali polonezi au declarat că există dubii în legătură cu ofertele franceze privind apărarea sau energia nucleară.
Construcția unui reactor nuclear de ultima generație de tip EPR la centrala Flamanville din nordul Franței trenează din cauza dificultăților tehnice și a costurilor ridicate.
„O resetare este necesară pentru că nu s-ar putea să fie mai rău”, a declarat Eryk Mistewicz, directorul institutului New Media de la Varșovia, notând că există „o spirală a neînțelegerii și lipsei de respect reciproc” între Paris și Varșovia, relatează France 24.
În ciuda disensiunilor politice, legăturile economice dintre cele două țări UE rămân solide.
Franța este al șaselea cel mai mare partener comercial al Poloniei, valoarea schimburilor între cele două țări ridicându-se în 2018 la aproape 21 de miliarde de euro.
Companiile franceze ocupă locul al patrulea în clasamentul investitorilor străini din Polonia, cu investiții de peste 18 miliarde de euro în această țară, prin intermediul a aproximativ 1.100 de companii, potrivit datelor poloneze.
Macron urmează să poarte discuții cu omologul său de la Varșovia, Andrzej Duda, cu premierul Mateusz Morawiecki și cu o serie de alți oficiali polonezi.
Palatului Elysee a comunicat că vizita lui Macron în Polonia are drept scop să „clarifice poziția Franței cu privire la multe probleme europene, să deschidă noi zone de cooperare cu un partener UE major și subliniază necesitatea protejării valorilor democratice europene”.
La rândul său, șeful guvernului de la Varșovia a afirmat săptămâna trecută că intenționează să discute cu liderul francez despre rolul Poloniei în UE.
„Vrem ca Polonia să fie motorul unei cooperări economice mai profunde prin revenirea la principiile care au stat la temelia Uniunii Europene”, a spus Mateusz Morawiecki