InfrastructurăȘtiri

VIDEO. O nouă misiune NASA pe Planeta Roșie. Roverul Perseverance se pregătește de amartizare

Roverul Perseverance (Thales/NASA)

Roverul Perseverance – elementul esențial al misiunii Marte 2020 a agenției spațiale americane NASA – se apropie de Planeta Roșie, destinația sa finală, după o călătorie de 470 de milioane de kilometri prin spațiul cosmic. Amartizarea este programată pentru data de 18 februarie, urmând să aibă loc într-un crater numit Jezero.

Obiectivul principal al roverului, cel mai avansat laborator de astrobiologie robotică trimis pe altă planetă, este acela de a căuta semne de viață pe Planeta Roșie, iar pentru a putea face acest lucru, Perseverance este echipat cu instrumentul SuperCam, ce include un laser dezvoltat de Thales, care va permite determinarea compoziției chimice și organice a probelor de rocă marțiană, se arată într-un comunicat al grupului european, transmis redacției.

Laserul utilizat de SuperCam, care este mai puternic decât laserul care a funcționat începând din 2012 la bordul roverului Curiosity, va ajuta la căutarea potențialelor semne de viață pe Marte.

SuperCam a fost dezvoltat în urma unei colaborări strânse între Laboratorul Național Los Alamos (LANL) din Statele Unite și institutul de cercetare astrofizică IRAP din Franța. La proiect au participat și Universitatea Hawaii și Universitatea Valladolid din Spania.

Mast Unit, partea franceză a instrumentului SuperCam, situată în vârful catargului roverului, a fost proiectată și construită de un consorțiu de laboratoare franceze, coordonate de CNES, agenția spațială franceză. Laserul furnizat de Thales este o parte esențială a Mast Unit. 

În 2012, Curiosity a ajuns pe Marte echipat cu primul laser de mare putere realizat special pentru a funcționa pe suprafața unei alte planete, care a fost proiectat și dezvoltat de Thales pentru instrumentul ChemCam. Laserul funcționează fără probleme de peste opt ani și a înregistrat aproape 855.000 de instantanee până în prezent. Datele obținute prin ChemCam au ajutat deja la dovedirea faptului că, în urmă cu zeci de milioane de ani, condițiile de pe Marte erau potrivite pentru viața microbiană.

La fel ca instrumentul ChemCam, laserul din componența SuperCam va utiliza un fascicul infraroșu pentru a încălzi materialul la o temperatură de aproximativ 10.000°C și a-l vaporiza – o metodă numită spectroscopie plasmatică indusă de laser. Împreună cu o cameră specială, acest proces face posibilă determinarea compoziției chimice a probelor de rocă marțiană prin măsurarea culorilor de lumină din plasma creată.

Însă, spre deosebire de ChemCam, laserul SuperCam poate emite și un fascicul verde, ce va ajuta la determinarea compoziției moleculare a materialelor de suprafață prin metoda numită spectroscopie Raman. Această tehnică de analiză va fi testată pentru prima dată pe Marte și va permite cercetătorilor să detecteze orice semne ale vieții.

Christophe Salomon, vicepreședinte executiv al Thales Land and Air Systems, a declarat că grupul european este „mândru că a furnizat NASA primele două lasere care funcționează pe Marte. Misiunea Marte 2020 este un pas decisiv în studiul Planetei Roșii și pentru pregătirea viitoarelor expediții”.

„SuperCam, ochiul roverului Perseverance, este rezultatul unei colaborări strânse între parteneri din comunitatea științifică internațională”, a adăugat Salomon.

Misiunea Perseverance include și alte câteva proiecte inovative, printre care un un elicopter miniatural construit pentru a testa zborul pe altă planetă și un dispozitiv ce permite convertirea dioxidului de carbon din atmosfera marțiană în oxigen pur.

Scopul misiunii Marte 2020 este de a studia suprafața Planetei Roșii, de a căuta semne că viața a fost posibilă, de a preleva probe de rocă și praf în locurile selectate și de a le stoca pentru a fi recuperate de viitoarea misiune Mars Sample Return (MSR), care va fi efectuată de NASA împreună cu Agenția Spațială Europeană. Compania Thales Alenia Space este implicată în pregătirea misiunii MSR.

Perseverance va intra în atmosfera Planetei Roșii cu o viteză de 19.300 de km/oră, însă o parașută special concepută pentru a rezista temperaturilor înalte și forțelor de fricțiune, va ajuta roverul să încetinească.