Viața după COVID-19: Democrațiile vor ieși din carapace – profesor de la Universitatea Princeton
Pe termen scurt, pandemia de coronavirus va consolida naționalismul și va intensifica rivalitatea între marile puteri, dar pe termen lung, la fel ca în anii ’30 și ’40 ai secolului trecut, democrațiile vor ieși din carapace pentru a căuta un nou tip de internaționalism protector și pragmatic, afirmă profesorul G. John Ikenberry de la Universitatea Princeton.
La fel ca prăbușirea Lehman Brothers sau căderea Zidului Berlinului, pandemia de coronavirus reprezintă un eveniment epocal ale cărui consecințe pe termen lung abia începem să ni le imaginăm. În acest context, publicația Foreign Policy a rugat 12 experți în relații internaționale să vină cu predicții despre cum va arăta lumea post-coronavirus.
G. John Ikenberry este profesor de politică și afaceri internaționale al Universitatea Princeton, și autorul unor lucrări ca: “Crisis of American Foreign Policy: Wilsonianism in the 21st Century”, “A World Safe for Democracy: Liberal Internationalism and the Crises of Global Order”, sau “After Victory: Institutions, Strategic Restraint, and the Rebuilding of Order after Major Wars”.
“Având în vedere daunele economice și colapsul social care se înregistrează, este dificil să vedem altceva decât o consolidare a mișcării către naționalism, rivalitate între marile puteri, decuplare strategică și alte lucruri asemănătoare” afirmă Ikenberry.
“La fel ca în anii ’30 și ’40, ar putea exista și un contracurent mai lent, un fel de internaționalismul încăpățânat, similar cu cel pe care Franklin D. Roosevelt (FDR) și alți câțiva oameni de stat au început să-l articuleze înainte și în timpul războiului. Prăbușirea economiei globale în anii 1930 a demonstrat cât de conectate erau societățile moderne și cât de vulnerabile erau față de ceea ce FDR numea contagiune. Statele Unite erau mai puțin amenințate de alte mari puteri decât de forțele profunde- și trăsăturile specifice caracterului Dr. Jekyll și domnul Hyde – ale modernității. Ceea ce FDR și alți internaționaliști au creat a fost o ordine postbelică care a reconstruit un sistem deschis cu noi forme de protecție și capacități de gestionare a interdependenței. Statele Unite nu putea ca pur și simplu să se ascundă în interiorul frontierelor sale, ci pentru a acționa într-o ordine deschisă după război a fost necesară clădirea unei infrastructuri globale de cooperare multilaterală”, a explicat profesorul american deciziile SUA după cel de-al Doilea Război Mondial.
“Așadar, Statele Unite și alte democrații occidentale ar putea trece prin aceeași succesiune de reacții, cauzate de un sentiment de vulnerabilitate în cascadă; răspunsul ar putea fi mai naționalist la început, dar pe termen lung, democrațiile vor ieși din carapace lor pentru a căuta un nou tip de internaționalism protector și pragmatic”, a conchis Ikenberry.