ApărareȘtiri

Viața după COVID-19: China preia frâiele globalizării, iar SUA au două opțiuni, susține Kishore Mahbubani

Cartea: Has China Won?, de Kishore Mahbubani (Twitter)

China va prelua frâiele globalizării, profitând de faptul că populația americană și-a pierdut încrederea în globalizare și comerțul internațional, iar Statele Unite au două opțiuni în acest sens: fie să se implice într-o competiție geopolitică de sumă nulă cu China, fie să coopereze cu Beijingul, consideră fostul diplomat singaporez Kishore Mahbubani.

La fel ca prăbușirea Lehman Brothers sau căderea Zidului Berlinului, pandemia de coronavirus reprezintă un eveniment epocal ale cărui consecințe pe termen lung abia începem să ni le imaginăm. În acest context, publicația Foreign Policy a rugat 12 experți în relații internaționale să vină cu predicții despre cum va arăta lumea post-coronavirus.

Kishore Mahbubani a fost reprezentantul permanent al statului Singapore la ONU și este actualmente membru distins al Institutului de Cercetare privind Asia din cadrul Universității Naționale din Singapore. Printre cărțile scrise de Kishore Mahbubani se numără “Beyond the Age of Innocence: Rebuilding Trust Between America and the World” sau “Has China Won? The Chinese Challenge to American Primacy”.

“Pandemia COVID-19 nu va schimba în mod fundamental direcțiile economice globale. Acest lucru va accelera doar o schimbare începută deja: trecerea de la globalizarea axată pe Statele Unite la o globalizare mai centrată pe China. De ce va continua această tendință? Populația americană și-a pierdut încrederea în globalizare și comerțul internațional. Acordurile de liber schimb sunt toxice, cu sau fără președintele SUA, Donald Trump”, afirmă fostul diplomat singaporez.

“Pe de altă parte, China nu și-a pierdut încrederea. De ce nu? Există motive istorice mai profunde. Liderii chinezi sunt acum conștienți de faptul că secolul umilitor al Chinei – din 1842 până în 1949 – a fost rezultatul complacerii și a unui efort inutil al conducătorilor săi de izola țara de lume. În schimb, ultimele decenii de revigorare economică au fost rezultatul implicării globale. Poporul chinez a cunoscut și o explozie de încredere în plan cultural. Ei cred că pot concura oriunde”, explică Kishore Mahbubani.

“Prin urmare, așa cum am explicat în noua mea carte, Has China Won?, Statele Unite au două opțiuni. Dacă obiectivul său principal este menținerea primatului mondial, va trebui să se implice într-o competiție geopolitică de sumă nulă din punct de vedere politic și economic, împotriva Chinei. Cu toate acestea, dacă obiectivul Statelor Unite este de a îmbunătăți bunăstarea poporului american – a cărui condiție socială s-a deteriorat – ar trebui să coopereze cu China. Un sfat mai înțelept ar sugera că cooperarea ar fi cea mai bună alegere. Cu toate acestea, având în vedere mediul politic din SUA, toxic  față de China, este posibil ca sfaturile înțelepte să nu răzbată“, conchide fostul oficial.

Has The West Lost It, de Kishore Mahbubani (Twitter)