Veterani din teatrele de operații rămân doar combatanții, nu și oamenii din intelligence care au fost la război. Majorarea indemnizațiilor,respinsă
Majorarea indemnizației lunare pentru veteranii din teatrele de operații de la 1.000 de lei la 45% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată (1.148 de ka 1 ianuarie 2022) a fost respinsă de guvern. Executivul nu susține o propunere legislativă în acest sens și nici acordarea indemnizației odată cu împlinirea vârstei de pensionare, nu cu trecerea în rezervă sau retragere.
Guvernul a respins și extinderea acordării calității de veteran din teatrele de operații la ”alte categorii de personal participant la acţiuni militare, misiuni și operații desfăşurate în teatre de operaţii/zone de misiuni, decât cele reglementate în prezent”.
Executivul a opinat că extinderea calității schimbă ”în totalitate filosofia” Legii 168/2020, pentru că propunerea de extindere a calității de veteran din teatrele de operații viza și ”personalului care a desfăşurat acţiuni de culegere, analiză și prelucrare informații de orice natură, necesare pregătirii şi desfăşurării acţiunilor militare” sau personalul care a făcut ”acțiuni de evaluare, de control și de coordonare sau de sprijin a activităților și acțiunilor militare, misiuni şi operații din teatrele de operații, fără, însă, a mai respecta condiția participării a cel puțin 120 de zile în teatrul de operaţii”.
Calitatea de ,,Veteran din teatrele de operaţii” ar trebui acordată doar personalului care a desfăşurat efectiv activități în teatrele de operaţii, a fost de părere guvernul.
”Personalul care a susținut, direct sau indirect, activitatea contingentelor/militarilor dislocați în teatrele de operaţii (informaţional, logistic, administrativ, etc.), dar nu a participat efectiv în teatru nu ar trebui să primească această calitate”, mai crede guvernul.
În MApN sunt 26770 de veterani din teatrele de operaţii care beneficiază de prevederile Legii nr. 168/2020.
Propunerea legislativă aparține unui grup de parlamentari ai AUR.