IntelligenceȘtiri

Uniunea Europeană ar fi îndulcit un raport critic la adresa Chinei pe tema dezinformării, în urma presiunilor Beijingului

Sursa: EU East Stratcom Task Force, Twitter

Comisia Europeană este acuzată că, în urma presiunilor din partea Chinei, ar fi modificat un raport privind dezinformarea pe tema coronavirusului, eliminând o anumite pasaje referitoare la acțiunile regimului de la Beijing, relatează presa internațională.

Pe de altă parte, Comisia Europeană a negat categoric că ar fi cedat presiunilor Chinei.

Astfel, potrivit mai multor surse citate de site-ul Politico, oficialii europeni ar fi eliminat din varianta finală a raportului mențiunile despre o așa-zisă campanie “globală de dezinformare” pe tema COVID-19, derulată de China.

Un diplomat european le-ar fi spus colegilor săi că “chinezii amenințau că vor reacționa dacă raportul este publicat“, a relatat publicația The New York Times, potrivit The Business Insider.

O versiune preliminară a raportului, citită de jurnaliștii de la Politico, făcea referire la “un efort continuu și coordonat din partea surselor chineze cu scopul abaterii atenției de la orice responsabilitate” a Beijingului în legătură cu pandemia de coronavirus.

Însă, în versiunea finală, publicată vineri seară, se vorbește doar despre “un efort continuu și coordonat din anumitor actori, inclusiv surse chinezești, cu scopul abaterii atenției de la orice responsabilitate” în legătură cu pandemia de coronavirus.

Potrivit organizației media RTBF, care citează agenția Reuters, pe prima pagină a versiunii inițiale a raportului, se afirma: “China a continuat să organizeze o campanie globală de dezinformare pentru a devia vina pentru răspândirea epidemiei și pentru a îmbunătăți imaginea acesteia pe scena internațională”.

Pe de altă parte, versiunea finală, publicată vineri pe portalul Uniunii Europene dedicat luptei împotriva dezinformării, este mult mai moderată față de China: “În ciuda impactului lor potențial grav asupra sănătății publice, surse oficiale susținute de diferite guverne, inclusiv Rusia și – într-o măsură mai mică – China, au continuat să răspândească discursul conspirativ și dezinformarea către audiențe din cadrul Uniunii Europene și în țările vecine”.

China este acuzată de numeroși lideri occidentali că a ascuns inițial magnitudinea pandemiei. Statele europene, care se găsesc într-o poziție delicată în acest moment, fiind dependente de materialele medicale exportate de China, analizează diverse moduri în care ar putea răspunde la acțiunile de spionaj cibernetic și dezinformare atribuite Beijingului.

Numeroși politicieni europeni au solicitat explicații în acest sens din partea Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE) și Înaltului Reprezentant Josep Borrell.

Uniunea Europeană neagă însă vehement acuzațiile că Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE) ar fi cedat presiunilor Beijingului și a modificat raportul care dezvăluie campania chineză de dezinformare

“Respingem orice acuzație care susțin că suntem supuși presiunilor externe”, a afirmat luni Peter Stano, purtătorul de cuvânt al Serviciului European de Acțiune Externă. “Nu am făcut nicio modificare a raportului. Nici nu am avut mai multe versiuni ale acestui raport”, a completat Stano, citat de RTBF.