EnergieInfrastructurăȘtiri

Ungaria ar putea primi gaze din Rusia prin gazoductul TurkStream începând de la finalul anului 2021

Sursa: handelsblatt.com

Ungaria ar putea începe să primească gaze naturale prin gazoductul TurkStream, care leagă Rusia de Turcia, pe sub apele Mării Negre, de la finalul anului 2021 sau din prima parte a lui 2022, declarat Péter Kaderják, secretar de stat pentru politică energetică și climatică în cadrul Ministerului Inovării și Tehnologiei de la Budapesta.

Gazoductul, proiectat să ocolească Ucraina, va fi extins din Turcia până în Bulgaria, Serbia și Ungaria, a afirmat recent oficialul, citat de Hungary Today.

În octombrie 2019, ministrul de Externe de la Budapesta, Péter Szijjártó, a afirmat că Ungaria ar putea primi anual 10 miliarde de metri cubi de gaze prin noul gazoduct.

Gazoductul TurkStream, simbol al apropierii între Ankara și Moscova, a fost inaugurat la începutul acestui an, în cadrul unei ceremonii la care au participat președinții Turciei și Rusiei, Recep Erdogan și Vladimir Putin. Se preconizează că TurkStream, varianta sudică a controversatului gazoduct Nord Stream 2, va avea un impact puternic asupra pieței energetice europene, riscând să adâncească dependența Europei de hidrocarburile venite de la est.

Cu o lungime de 910 kilometri, TurkStream traversează Marea Neagră, legând orașele Anapa din Rusia și Kiyikoy din Turcia.

Pe lângă aprovizionarea Turciei, noul gazoduct va furniza gaz natural și țărilor din sud-estul Europei (Bulgaria, Serbia), cât și Ungariei și Slovaciei.

Până acum, o mare parte din gazul rusesc destinat Europei a fost transportat prin conductele din Ucraina, însă relațiile dintre Moscova și Kiev s-au deteriorat foarte mult de la anexarea Crimeei de către Rusia în 2014 și intervenției Moscovei în conflictul din estul Ucrainei.

În urma crizei între Kiev și Moscova, Rusia a căutat soluții pentru a livra gaz natural Europei, ocolind Ucraina. În același timp, țările europene au încercat să-și diversifice sursele de aprovizionare, dar Rusia rămâne principalul furnizor al continentului, livrând peste 40% din necesarul de gaz al Europei.