ApărareȘtiri

Un tren despre care se crede că ar aparține lui Kim Jong-Un a apărut recent într-o stațiune de lux din Coreea de Nord

Kim Jong-Un (Yonhap News)

Kim Jong Un, liderul regimului totalitar de la Phenian, este în ultimele zile subiectul a numeroase speculații privind sănătatea sa, care sugerează că acesta ar fi în stare gravă ori chiar ar fi decedat, însă imagini recente din satelit indică prezența într-o stațiune de lux din Coreea de Nord a unui tren special, element care ar putea fi un indiciu că liderul nord-coreean este încă în viață.

Presa americană a relatat luni, citând o sursă din cadrul cadrul Administrației de la Washington, că liderul regimului de la Phenian, Kim Jong Un, ar fi în stare gravă în urma unei operații cardiace nereușite, însă oficialii chinezi și sud-coreeni s-au arătat sceptici în ceea ce privește veridicitatea acestor informații.

Agenția de știri Reuters a relatat duminică despre imaginile din satelit, prezentate de site-ul 38North, care arată un tren special sosit recent într-o gară rezervată liderului nord-coreean și familiei sale, din zona orașului Wonsan, unde se află una dintre reședințele preferate ale liderului nord-coreean. 

Trenul apare în imaginile din satelit din 21 și 23 aprilie, însă nu și în cele din 15 aprilie.

“Prezența trenului nu dovedește nimic în ceea ce privește locația liderului nord-coreean și nici nu indică nimic despre sănătatea sa, dar sprijină ideea că Kim este într-o zonă exclusivistă pe coasta de est a țării”, adaugă experții de la 38North, un site ce monitorizează și analizează evenimente din Coreea de Nord.

Potrivit site-ului 38North, trenul identificat în imagini este probabil unul folosit de liderul nord-coreean pentru a se deplasa prin țară. Reuters a indicat că nu a putut să confirme aceste informații din surse independente.

Imagine satelit cu trenul special aflat într-o gară din Wonsan (38 North)

Presa internațională a relatat sâmbătă că regimul de la Beijing a trimis o delegație de doctori în Coreea de Nord, aparent pentru consilia echipa de medici care îl îngrijește pe Kim Jong-Un, relatează publicația La Depeche.

Totuși, în pofida zvonurilor, autoritățile de la Beijing și Seul susțin că nu au informații care să indice că liderul de la Phenian ar avea probleme de sănătate.

“Potrivit informațiilor pe care le avem, liderul Kim Jong-Un este la Wonsan de o săptămână”, a afirmat un oficial sud-coreean, citat de Washington Post . 

De altfel, chiar și președintele american Donald Trump s-a arătat sceptic în ceea ce privește acuratețea zvonurilor privind stare de sănătate a lui Kim.

“Cred că informațiile au fost incorecte”, a afirmat Trump, refuzând să spună dacă a Administrația de la Casa Albă a discutat cu liderii nord-coreeni despre această situație.

Speculațiile cu privire la starea de sănătate a liderului de la Phenian au luat amploare după ce acesta a lipsit de la ceremoniile de comemorare a bunicului său, Kim Il-sung (1912-1994), fondatorul regimului nord-coreean, organizate pe 15 aprilie. “Acest lucru este de neconceput în perioadele normale, pentru că este cel mai important eveniment politic pentru regimul nord-coreean, dinastic și stalinist”, a declarat Cheong Seong-chang, cercetător la Institutul Sejong din Coreea de Sud.

Ultima apariție publică a lui Kim Jong Un datează din 11 aprilie, când a prezidat o ședință a biroului politic al Partidului Muncitorilor din Coreea, ocazie cu care a cerut implementarea de “măsuri naționale stricte” împotriva coronavirusului.

Autoritățile din Coreea de Nord susțin că în această țară nu s-a înregistrat niciun caz de infecție cu coronavirus, afirmație contestată de numeroși experți și oficiali din serviciile de spionaj americane.

Aceasta nu este prima dată când Kim Jong Un dispare pentru o perioada din viața publică. În septembrie-octombrie 2014, liderul de la Phenian a dispărut timp de patruzeci de zile, iar ulterior a reapărut mergând cu ajutorul unui baston. Serviciile de informații din Coreea de Sud au susținut că a fost supus unei operații la gleznă.

Speculațiile din presă privind starea lui Kim Jong Un au ridicat semne de întrebare privind succesiunea la conducerea Pehianului în cazul în care actualul lider ar fi grav bolnav sau ar muri, în condițiile în care copii săi sunt încă minori.

Există ca decesul prematur al acestui ar putea provoca o criză profundă la Phenian, însă analiștii speculează că, într-un astfel de caz, sora sa și apropiați ai actualului lider ar forma o regență, ce ar conduce țara până când unul dintre copiii săi ar ajunge la vârsta necesară pentru a prelua puterea, potrivit agenției Reuters.

Kim Jong Un, 36 de ani, al treilea lider ereditar al regimului de la Phenian, a preluat puterea în 2011, după ce tatăl său, Kim Jong Il, a decedat în urma unui atac de cord.

Kim Yo Jong, sora liderului de la Phenian, a fost cea mai vizibilă personalitate în jurul lui Kim Jong Un în ultimii doi ani, ocupând în mod oficial funcția de vice-director al Comitetului Central al Partidului Muncitorilor din Coreea, unul dintre cele mai importante organisme de conducere de la Phenian.

Analiștii consideră că sora liderului nord-coreean ar putea deveni principala sursă de putere în cazul formării unui organism de conducere colectivă care să țină locul lui Kim Jong Un.