ApărareȘtiri

Un submarin strategic american echipat cu arme nucleare cu putere redusă a fost trimis în misiune în Atlantic

Sursa: reddit.com

#Puterea noii arme nucleare este de doar o treime din cea a bombei atomice folosite pentru bombardarea orașului Hiroshima în cel de-al Doilea Război Mondial.

Statele Unite au început să echipeze unele submarine strategice cu focoase nucleare cu putere redusă de tip W76-2, în contextul în care Administrația Donald Trump a descris aceste focoase termonucleare drept o contrapondere la amenințarea reprezentată de arme nucleare „tactice” din dotarea forțelor militare ruse, informează The Guardian.

La finalul anului trecut, submarinul strategic USS Tennessee (SSBN-734, clasa Ohio) a plecat într-o misiune de patrulare în Oceanul Atlantic având la bord „una sau două” arme nucleare cu putere redusă de tip W76-2, fiind prima navă echipată cu noile focoase termonucleare, potrivit Federației Oamenilor de Știință Americani.

Susținătorii dezarmării nucleare afirmă că decizia SUA reprezintă un pas periculos spre considerarea armelor nucelare ca mijloace militare ce permit câștigarea războaielor, nu doar elemente de descurajare folosibile în ultima instanță.

Arma nucleară cu putere redusă de tip W76-2 poate produce o explozie echivalentă cu 5 kilotone de trotil (TNT), adică de aproximativ de trei ori mai mică decât cea a bombei atomice „Little Boy”, care a fost folosită la Hiroshima, și de zeci de ori mai mică decât a focoaselor W76-1 de 90 de kilotone și W88 de 455 de kilotone, transportate de rachetele balistice din dotarea submarinelor strategice americane.

În februarie 2018, Administrația Donald Trump afirma în raportul de reevaluare a posturii nucleare (NPR) că Statele Unite ar putea folosi arme nucleare ca răspuns la „atacuri strategice non-nucleare semnificative”, inclusiv, dar nu doar, „atacuri asupra populației sau a infrastructurii civile, americane, aliate sau partenere”.

În cazul utilizării armelor nucleare tactice împotriva adversarilor echipați cu un arsenal similar există pericolul ca tensiunile să depășească limitele prevăzute inițial, putându-se transforma dintr-un conflict regional limitat într-unul strategic, total, avertizează susținătorii dezarmării nucleare.

Primul focos W76-2 a fost fabricat în februarie 2019 la uzina Pantex din Amarillo, Texas, unde se produc, întrețin și distrug arme nucleare. Federația Oamenilor de Știință Americani estimează că au fost fabricate aproximativ 50 de focoase W76-2.

Administrația Trump a justificat în mod explicit fabricarea armei W76-2 ca reacție la presupusa decizie a Rusiei de reducere a limitelor de utilizare de către forțele sale a armelor nucleare tactice într-un conflict regional limitat.

Deși aproape întreaga discuția despre noua armă W76-2 s-a concentrat asupra unor scenarii în care Rusia juca rolul principal, este mult mai probabil ca noile focoase cu putere redusă să aibă drept scop facilitarea utilizării armelor nucleare împotriva Coreei de Nord sau Iranului, arată Federația Oamenilor de Știință Americani.