ApărareȘtiri

Un nou episod aerian deasupra Mării Negre: Avioane de vânătoare din România, Bulgaria și Turcia au urmărit o aeronavă militară rusă

Sursa: RoAF/NATO

Sistemul de supraveghere și control aerian al NATO a detectat pe 11 august o aeronavă neidentificată care zbura dinspre regiunea Crimeea spre vestul Mării Negre, îndreptându-se spre spațiul aerian la NATO. Centrul Combinat de Operațiuni Aeriene de la Torrejón, în Spania, a trimis avioane de vânătoare din România, Bulgaria și Turcia pentru a urmări aeronava, care a fost identificată ca aparținând Rusiei, a anunțat Comandamentul Aerian Aliat al NATO (AIRCOM) pe Facebook.

NATO's air surveillance and control system detected sustained air activity in international airspace over the Black Sea….

Publicată de NATO Allied Air Command pe Marţi, 11 august 2020

Aceste acțiuni de rutină au fost realizate într-o manieră coordonată și profesionistă, protejând spațiul aerian al aliaților NATO din sud-estul Europei. Acțiunile subliniază capabilitățile și interoperabilitatea aliaților și capacitatea NATO de a efectua măsuri defensive concertate, se precizează în comunicatul publicat de AIRCOM.

Avioanele aliate s-au întors la bazele lor după încheierea interacțiunii aeriene cu aparatul rusesc.

România a participat cu MiG-21 Lancer, Bulgaria cu MiG-29, iar Turcia cu F-16.

Rusia și țările NATO, în special SUA, se acuză reciproc că efectuează misiuni aeriene de recunoaștere în apropierea frontierelor adverse în Europa, în zona arctică și în Oceanul Pacific.

Aviația țărilor membre NATO a efectuat în cursul anului 2019 un număr de 290 de misiuni de interceptare sau monitorizare a unor aeronave rusești aflate în apropierea spațiului aerian european al alianței transatlantice, potrivit unui oficial NATO.

Rusia a efectuat un număr similar de misiuni de interceptare împotriva unor avioane străine aflate în apropierea spațiului său aerian.

Potrivit datelor transmise de Ministerul Apărării de la Moscova, preluate de Krasnaya Zvezda și Tass, aviația rusă a efectuat un număr de cel puțin 300 de misiuni de interceptare (sau monitorizare) pentru a preveni încălcarea spațiului aerian al țării în cursul anului trecut.