ApărareIntelligenceIT&CȘtiri

Un laptop militar german, ce conținea date clasificate despre un sistem antiaerian, vândut pe un site de comerț online

Sursa: G DATA/Der Spiegel

Compania de securitate informatică G Data a cumpărat de pe platforma de comerț online eBay un laptop folosit de Bundeswehr, experții descoperind că dispozitivul conținea date clasificate despre sistemul antiaerian autopropulsat LeFlaSys Ozelot, inclusiv despre modul în care poate fi distrus pentru a preveni utilizarea lui de către forțele inamice, informează postul Deutsche Welle.

Pe computer, pentru care compania a plătit doar 90 de euro, se aflau o serie de documente, inclusiv instrucțiuni pentru distrugerea sistemului de apărare aeriană LeFlaSys Ozelot în cazul în care există riscul capturării.

Sistemul autopropulsat de artilerie antiaeriană Leichtes Flugabwehrsystem (LeFlaSys Ozelot) a fost introdus în serviciu în anul 2001 și este încă în uz, fiind folosit de armata germană pentru a reacționa rapid împotriva amenințărilor aeriene, protejând centrele de comandă și trupele în mișcare. LeFlaSys Ozelot a înlocuit sistemul Flakpanzer Gepard, zeci de vehiculele Gepard retrase din uz de armata germană fiind achiziționate de România.

Sistem antiaerian LeFlaSys al armatei germane (AUTO BILD.DE)

Fișierele erau marcate “VS-Nur für den Dienstgebrauch” (Pentru uz de serviciu, n.red.) – cel mai redus nivel de clasificare.

Expertul de securitate Tim Berghoff de la G Data a declarat pentru DW că laptopul era rezistent la șocuri, cântărea 5 kilograme, fiind proiectat pentru utilizarea pe teren.

“Notebook-ul pe care l-am achiziționat conține informații tehnice ample despre sistemul LeFlaSys, inclusiv instrucțiuni pas cu pas privind utilizarea, precum și privind întreținerea. Pot fi găsite acolo informații despre modul de operare a sistemului de achiziție a țintelor, precum și a platformei în sine, dar și, bineînțeles, instrucțiuni despre cum să distrugi întregul sistem pentru a preveni utilizarea lui de către forțele inamice”, a spus Berghoff.

“A fost ușor să accesăm informațiile. Logarea pe Windows nu a necesitat nicio parolă. Logarea în programul care conține documentația sistemului de arme era protejată cu o parolă foarte ușor de ghicit”, a completat expertul.

Laptopul a fost vândut de o firmă de reciclare din Bingen am Rhein, în vestul Germaniei.