Un avion multirol turcesc de tip F-16 a doborât o aeronavă de atac Suhoi Su-25 a Armeniei în cursul confruntărilor dintre azeri și armeni în apropierea orașului Vardenis din estul Armeniei, a anunțat Ministerul Apărării de la Erevan, citat de agenția de știri Tass.
#Armenian Su-25 was shot down by a #Turkish F-16 that took off from the Ganja airbase in Azerbaijan. @ArmeniaMODTeam
— Government of Armenia (@armgov) September 29, 2020
Avionul turcesc se afla în spațiul aerian azer în momentul în care a lansat o rachetă cu care a reușit să doboare aeronava armeană.
“În jurul orei 10:30, marți dimineață, avioane turcești de vântoare F-16 au decolat de la baza aeriană din Ganja pentru a oferi sprijin atacurilor forțelor azere împotriva orașului Vardenis și a satelor Mets Masrik și Sotk. Un F-16 turcesc a doborât un Suhoi Su-25 al Forțelor Aeriene Armene, care se afla într-o misiune de luptă. Avionul turcesc se afla la 60 de kilometri în interiorul spațiului aerian al Azerbaidjanului, la o altitudine de 8.200 metri”, a transmis Ministerul Apărării din Armenia într-un comunicat de presă.
Potrivit oficialilor de la Erevan, pilotul avionului doborât a decedat.
İbrahim Kalın, purtătorul de cuvânt al președintelui turc Recep Tayyip Erdoğan, a negat informațiile potrivit cărora un avion turcesc F-16 ar fi fost implicat într-o luptă aeriană cu forțele armene. De asemenea, Ministerul Apărării din Azerbaidjan a negat anunțul Armeniei.
Potrivit presei din Grecia, avioane turcești F-16 au fost dislocate la baza aeriană azeră Ganja în iulie-august sub pretextul exercițiilor comune, dar au rămas acolo. Acum o săptămână avioanele turcești au fost observate de localnici zburând peste orașul Ganja.
Conflictul dintre cele două țări datează încă din anii 90, după căderea Uniunii Sovietice.
În ultimele zile, conflictul mocnit dintre Azerbaidjan și Armenia pe tema regiunii Nagorno-Karabakh s-a reaprins, sute de militari murind în cursul luptelor, potrivit relatărilor presei internaționale. Rusia și Statele Unite au solicitat încetarea imediată a ostilităților.
Mărul discordiei dintre cele două foste republici sovietice este Nagorno Karabakh, o regiune secesionista din Azerbaidjan, care este susținută de Armenia, care în ultimul deceniu al secolului trecut a fost scena unui război soldat cu 30.000 de morți.
Rusia, arbitru și furnizor de arme în regiune
Rusia, Statele Unite și Uniunea Europeană au solicitat Azerbaidjanului și Armeniei să pună capăt ostilităților. În timp ce Turcia a acordat sprijin complet Azerbaidjanului. De remarcat că pe teritoriul Armeniei se află și o bază militară a Rusiei, la Gyumri, în nord-vestul țării.
Kremlinul, care se poziționează ca arbitru în regiune, furnizează arme celor două țări.